Примхливий цикламен: прості хитрощі догляду за квіткою взимку, з якими впорається навіть початківець

Цикламен - трав'янистий багаторічник родом з Малої Азії. Рослина має гарні квіти, та здатна прикрасити будь-яке приміщення.

Важливо знати, як саме за нею доглядати, щоб вона довго тішила привабливим зовнішнім виглядом.

Щоб квітка добре почувалася потрібно забезпечити їй родючий ґрунт та підживлення, правильне місце розташування, освітлення, температурний режим, полив та вологість.

Цикламени потрібно вирощувати у легкому ґрунті із слабокислою реакцією (рН 5,5–6,5). Важливо, щоб субстрат був поживний, водо- та повітропроникний.

Ви можете придбати спеціальний субстрат в магазині або приготувати його самостійно. Для цього змішайте дернову землю з перлітом та піском у пропорціях 1:2:1. Після цього отриману суміш треба обробити розчином марганцівки – 2 г розчиніть в 10 літрах води. Підживлювати квітку треба восени раз на два тижні підживлюючим добривом, що в складі містить азот і фосфор.

Горщик з цикламеном поставте у прохолодному приміщенні, температура в якому не перевищує +14 °С (влітку квітці комфортно при температурі в межах +18–25 °С).

Секрети догляду за цикламеном взимку
Секрети догляду за цикламеном взимку

Рослина любить розсіяне світло, тому краще ставити квітку на підвіконня зі східної або західної сторони. Взимку ж цикламу краще на південних вікнах.

Як і більшість рослин, цикламен не любить протяги та не варто ставити його біля батарей та інших джерел тепла.

Поливати квітку потрібно відстояною чистою водою. Наступний полив потрібно робити лише після повного просихання субстрату. Також слідкуйте, щоб вода не потрапляла на листя та квіти цикламену.

Поливати потрібно 1-2 рази на тиждень під час цвітіння, 1 раз на 10 днів під час спокою. Якщо в кімнаті дуже сухо, обприскуйте повітря навколо рослини.

Якщо ви будете дотримуватись всіх вищеописаних рекомендацій, то рослині не страшні будуть хвороби і вона довго тішитиме вас своєю красою.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини