Що потрібно знати для врожайного висаджування вишні: як відібрати родючі саджанці і розташувати на ділянці

Найгарнішим та улюбленим, оспіваним у багатьох піснях, деревом на Україні є вишня. Саме вона та калина – символи країни. І навряд чи знайдеться хоч один сад, у якому б вишня не росла.

Але ця рослина, як і все живе, здатна старіти, а, значить, потрібно саджати молоді саджанці. До того ж прогрес не стоїть на місці й з’являються нові сорти, які хочеться вирощувати в себе на ділянці. Періодично виникає питання, у яку пору року та як краще висаджувати вишню. Спробуємо розібратися.

Який сорт вишні вважається серед садівників найкращим
Як висадити вишню для гарної родючості: думка експертів

Експерти стверджують, що найбільш сприятливими для цього є весняні місяці. Як показує практика, осінні саджанці не завжди встигають прижитися до морозів і тому гинуть під впливом низьких температур. Якщо все ж таки сталося так, що ви маєте восени молоді деревця для посадки, то варто просто тимчасово, до настання весняного тепла, зарити їх у землю на глибину 35 см під кутом у 40° верхівками на південь. При цьому важливо утрамбувати коріння, полити їх та захистити лапником від гризунів.

Досвідчені садівники завжди купують саджанці у розплідниках, де їм спеціалісти надають консультацію стосовно того, наприклад, як не придбати самобезплідні сорти, або навпаки, взяти до такого дерева ще й запильник.

Як висадити вишню для гарної родючості: думка експертів

При плануванні розміщення вишні пам’ятайте, що їй потрібен легкий супіщаний ґрунт з нейтральною кислотністю. Місцем постійного розташування можуть бути південні або південно-східні схили. Майте на увазі, що ґрунтові води там не повинні бути вище 1,5 м.

Ями для посадки викопувати потрібно глибиною 40-50 см з діаметром 70-80 см. Для створення дренажу на дно розкладають досить великі гілки, зверху насипають 6 відер компосту та 1 відро золи, а також ½ відра кінського гною. Потім у центрі встромляють кілок приблизно 1,2 м висотою, а тоді ставлять саджанець, розправляючи його корені. Залишається тільки засипати землею, підв’язати та полити молоде деревце.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини