2024 рік – високосний: чому так називається та чого не можна робити. Історія виникнення і прикмети

Лише раз на чотири роки місяць лютий набуває додаткового дня, роблячи рік високосним. Звідки походить ця таємнича назва і як пов'язана зі змінами, внесеними до Юліанського календаря Юлієм Цезарем?

Високосний рік – термін, який у наш час викликає асоціації зі збільшенням календарного року на додатковий день. Однак, щоб зрозуміти його походження, нам слід повернутися до давніх часів, коли Юлій Цезар вніс революційні зміни в існуючий на той час римський календар.

До речі, римський календар був розрахований на 355 днів (10 місяців) та кожні два роки додавався ще один місяць з 22 днів.

Юліанський календар

Після того, як тодішні астрономи довели, що зміна пори року відбувається не за періодом в 365 діб, а за 365,2422 доби (повний цикл обертання Землі навколо Сонця – прим.), було прийнято рішення змінити календар на новий.

Отже, Юлій Цезар своїм наказом не тільки поменшив кількість днів у лютому (до того було 30), а й додав ще 2 місяця (стало 12). Також він перейменував п’ятий (зараз сьомий) місяць на честь себе – в Iulius (до цього був Quintilis), а шостий на прохання свого внучатого племінника – першого римського імператора Октавіана Августа – в Augustus (був Sextilis). Тоді ж й зменшили кількість днів у лютому, додавши 1 день до августа та 1 до грудня (було по 30). Чому “відібрали” у лютого дні? Тому, що він в той час був завершальним в році місяцем.

Як з'явилося слово високосний
Як з’явилося слово високосний

Григоріанський календар

На зміну Юліанському календарю прийшов Григоріанський. Під час створення нового календаря було встановлено умову, щоб весняне рівнодення, яке є важливим для релігійних свят, зокрема Великодня, відбувалося щороку в один і той самий день.

Наприкінці 1582 року папа Григорій XIII запровадить у католицьких країнах новий календар, у якому рік є високосним, якщо він кратний 4, а не 100, як це було раніше. Цей календар поступово був прийнятий майже всіма європейськими країнами та досі є офіційним у більшості країн світу, включно з Україною (впровадили 16 лютого 1918 року за старим (юліанським) стилем).

Прикмети високосного року

  • Як бачите, нічого страшного чи містичного з цим роком не було пов’язане. Але все-таки існує прикмета, що в високосний рік не можна одружуватися та заводити дитину.
  • Водночас протилежна прикмета, яка до нас дійшла теж зі стародавніх часів, гласить, що високосний рік – рік амурної рівноправності. Тобто протягом усіх 12 місяців жінки мають стовідсотково право у високосний рік робити пропозиції одружитися своїм коханим. А якщо чоловік відмовить, то буде він все життя нещасливим у коханні. Ось так, майте на увазі!

 

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини