Шкідники повилітають, як ошпарені: чим обробити навесні полуницю від хвороб та “незваних гостей”

З приходом весняного тепла прокидаються не тільки улюблені садові рослини, а й збудники захворювань цих самих рослин, а також комахи-шкідники.

Щоб не допустити появи комах-шкідників та хвороб рослин потрібно своєчасно проводити профілактичну обробку садово-ягідних рослин.

Сьогодні поговоримо про весняну обробку полуниці від хвороб і шкідників.

Найбільш поширеними хворобами полуниці садової є сіра гниль, борошниста роса, бура плямистість та біла плямистість. Також полуниця може піддаватися таким небезпечним інфекційним захворюванням, як фузаріоз і вертицильозне в’янення.

Весняна обробка полуниці від хвороб та шкідників
Весняна обробка полуниці від хвороб та шкідників

Від цих хвороб немає лікування, тому важливо не допустити захворювання рослини – своєчасно обрізати листя навесні і восени, не давати розростатися бур’янам, видаляючи їх відразу, і прибирати рослинні рештки з грядки.

Якщо ви виявили на полуниці ознаки фузаріозу, то відразу викопайте уражений кущик разом земляною грудкою і спаліть його, щоб захистити здорові рослини.

Серед шкідників полуниці садової найбільш поширені малино-суничний довгоносик, суничний кліщ, білокрилка, пильщик.

Залишаючи дірочки в листовій пластині капустянка пошкоджує коріння і рослина гине. Слимаки, равлики, тля, нематоди пошкоджують ягоди.

Найкраще проводити комплексну обробку полуниці від шкідників і захворювань.

Весняна обробка полуниці від хвороб та шкідників
Весняна обробка полуниці від хвороб та шкідників

Відразу після танення снігу корисно провести викорінюючу обробку. Добре використовувати для цього мідь, яка міститься в таких препаратах, як  мідний купорос або бордоська рідина.

Наступну процедуру проводять ранньою весною, коли почнуть відростати нові листочки. Перед початком обробки необхідно видалити все старе сухе листя і провести обробку від кліщів.

Також необхідно обробити кущики від таких захворювань, як біла плямистість, борошниста роса, бура плямистість.

Потім полуницю обробляють в період бутонізації – перед тим, як розпустяться бруньки. В цей час потрібно захистити рослини від таких шкідників як малино- суничний довгоносик і білокрилка.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини