Відро картоплі з куща – реальність, але є 3 важливих нюанси: коли сіяти, яке насіння та на якій відстані

Картоплю вирощують всі власники городів та дачних ділянок, але так вже вийшло, що мало хто може похвалитися багатим врожаєм бульби. А це цілком можливо, якщо знати нюанси вирощування культури.

Дотримуючись важливих правил вирощування картоплі, ви й оком не встигнете кліпнути, як почнете збирати по 10-літровому відру бульби з кожного куща. Це не фантастика, а реальність. Ділимося секретами збільшення картопляних врожаїв.

Оновлюйте насіннєвий фонд

Перше, що потрібно запам’ятати – що закопаєш у землю, те на ділянці й зростатиме. Найголовніша причина невдалих врожаїв часто криється в тому, що висаджують одну й ту саму картоплю по кілька десятиліть, а її можна вирощувати лише до другої репродукції. Тобто щороку купуйте 2-3 кг супереліти і збирайте з неї насіннєву картоплю наступні 2 роки, далі насіння з цих кущів брати вже не можна. І так щороку з нової посадженої супереліти відкладайте окремо посадковий матеріал.

При виборі посадкового матеріалу необхідно враховувати 2 найважливіші параметри: термін дозрівання сорту та його стійкість до клімату у конкретно вашій місцевості.

Важливі нюанси вирощування картоплі: коли сіяти, яке насіння та на якій відстані
Важливі нюанси вирощування картоплі: коли сіяти, яке насіння та на якій відстані

Не жалкуйте землі

Другий найважливіший аспект – достатня площа грядок. Якщо при посадці пожалкуєте землі, то й урожаю тямущого не отримаєте. Висаджуйте картоплю на відстані 50х60 см, 60х70 см. Саме на такій відстані бульба росте найкраще.

Широкі міжряддя необхідні нагрівання високих гребенів під час підгортання. Ця процедура стимулює зростання бічних пагонів-столонів, у яких формуються бульби. Чим вони потужніші, тим більше врожаю. Якщо відстань між рядами невелика, то й нагрібати на кущі нічого. Це негативно впливає на результат.

Посадка має бути своєчасною

Посадку картоплі потрібно проводити в той час, коли ще у ґрунті стоять весняні води. Наприклад, кінець березня-початок квітня земля ще насичена талою водою і картопля легко укорінюється. А сходи з’являються якраз на той час, коли мине ймовірність поворотних заморозків.

Найкраще добриво для картоплі
Важливі нюанси вирощування картоплі: коли сіяти, яке насіння та на якій відстані

Також важливий правильний час підгортання. Поки росте кущ, відбувається закладання столонів. Як тільки колір з’явився на кущі, цей процес зупиняється і починається формування бульб. Відповідно, підгортання повинно припадати приблизно на середину відрізка часу від появи сходів і до цвітіння.

Під час цвітіння і після нього не можна підгортати і навіть просто розпушувати ґрунт. Щоб уникнути пересихання ґрунту, використовується мульчування свіжоскошеною травою. І черв’яки добре розпушують землю без грубого механічного втручання у його структуру.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини