Завжди вирощую розсаду перцю вдома цим способом: все сходить “щіткою” без танців з бубном з насінням

Кожен поважаючий себе дачник хоче самостійно виростити здорову міцну розсаду в цьому. Сьогодні ми розберемо, як виростити розсаду перцю в домашніх умовах.

Щоб визначитися з термінами посіву перців на розсаду, необхідно враховувати кліматичні особливості регіону, а також характеристики вибраного сорту.

Пізні сорти перців висаджують через 80 днів з моменту сходів, ранні сорти – через 60 днів.

За сприятливих умов насіння проростає через сім днів. Висаджують розсаду у відкритий грунт, коли встановиться стабільно тепла погода.

Насамперед готуємо насіння до посадки. Спершу починаємо сортування. Для цього візуально оглядаємо насіння і відбраковуємо пошкоджене, дрібне та занадто темне насіння.

Відібраний посівний матеріал поміщаємо сольовий розчин, який готується з однієї чайної ложки солі і півсклянки води.

Порожні насіння спливуть наверх. Через десять хвилин зливаємо розчин разом з пустушками, а хороше насіння промиваємо у воді і злегка просушуємо.

Щоб виключити грибкові та бактеріальні захворювання насіння потрібно знезаразити. Для цього використовуємо або слабкий розчин марганцівки з розрахунку 2,5г речовини на 100 міліграм води або розчин фітоспору – одна крапля препарату на 100 міліграм води.

Як виростити розсаду перцю в домашніх умовах
Як виростити розсаду перцю в домашніх умовах

Просто наливаємо засоби в мисочку і опускаємо насіння на 30 хвилин в розчин марганцівки або на дві години в розчин фітоспорину.

Щоб насіння швидше зійшло його потрібно проростити.

Відібране і знезаражене насіння загортаємо у вологу тканину і поміщаємо в контейнер, який ставимо в тепле місце.

Стежимо, щоб тканина весь час залишалася вологою. Як тільки у насіння з’являться паростки – пересаджуємо в грунт. Цілком підійде покупний грунт для томатів і перців або універсальний грунт для розсади.

Головне, щоб він був легким і поживним.

Сіяти перець на 1 році можна як в загальних ящиках з подальшою пікіровкою, так і в окремих стаканчиках – головне зробити дренажні отвори на дні контейнерів.

На самий низ ємності насипаємо шар дренажу. Зверху насипаємо поживний грунт і проводимо посів.

Відстань між рядами витримуємо близько чотирьох сантиметрів. Проросле насіння акуратно розміщуємо в борозенках з інтервалом у півтора два сантиметри і присипаємо легким грунтом.

Як виростити розсаду перцю в домашніх умовах
Як виростити розсаду перцю в домашніх умовах

Потім поливаємо з пульверизатора. Далі наші посіви накриваємо плівкою і прибираємо в тепле місце, куди не проникають прямі сонячні промені.

Щодня провітрюємо, привідкриваючи плівку на 10-15 хвилин і слідкуємо, щоб грунт не пересихав.

Приблизно через тиждень з’являться сходи. Після цього переносимо ящик з сіянцями на добре освітлене місце.

Пікірування перців проводимо у фазі утворення двох справжніх листочків.

Якщо ж ви вирішили садити розсаду відразу в окремі стаканчики, то процедура пікірування вам не потрібна.

Довжина світлового дня для сіянців повинна становити 12 годин, при необхідності проводиться досвічування рослини за допомогою фітолампи.

У міру підсихання ґрунту маленькі рослини поливаємо під корінь відстояною теплою водою, щоб волога не потрапляла на листочки.

Дорослі рослини можна поливати з лійки. Перше підживлення проводять у фазі утворення 3 листів. Друге – через 15 днів. Використовуємо для цього розчин з комплексних мінеральних добрив.

За тиждень до висадки на постійне місце, розсаду перців необхідно загартувати свіжим повітрям – тримаємо їх там одну годину.

На другий день тримаємо дві години, наступні дні додаємо по кілька годин.

За добу до пересадки розсаду залишаємо на вулиці на добу.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини