В селі ціла черга зібралась, щоб глянути на мої дельфініуми: висаджую так, що цвітуть аж до морозів

Популярною рослиною для прикрашання садової ділянки є дельфініум. Квітка розмножується трьома способами: розподілом куща, живцями і насінням.

Сьогодні ви дізнаєтесь, як виростити розсаду дельфініума з насіння.

Терміни посіву розсади варіюються з кінця лютого до кінця березня.

Так, на півдні насіння висаджують в кінці лютого, у середній смузі – в середині березня, на сході – наприкінці березня.

В якості ємності потрібно вибирати широкі та неглибокі контейнери. Також можна сіяти насіння в стаканчики чи горщики середніх розмірів. Важлива умова при виборі тари – це наявність дренажних отворів на дні для стоку зайвої вологи.

Якщо таких немає, то проробіть їх самостійно. В якості грунту цілком підійде універсальний грунт для квіткової розсади, куплений в магазині.

Для додання більшої рихлості можете додати в грунт перліт з розрахунку на 10 літрів грунтосуміші 1 стакан перліта.

Насіння загортають в марлю або марлеву торбинку і замочують у розчині фітоспорину для профілактики хвороб. Розчин готують за інструкцією до препарату. Замість фітоспорину можна використовувати слабкий розчин марганцівки, в ньому насіння витримують протягом 30 хвилин.

Розсада дельфініума з насіння
Розсада дельфініума з насіння

Потім насіння промивають водою і поміщають на дві години в розчин стимулятора росту.

Після цього насіння викладають на суху тканину і злегка підсушують.

Контейнер наповнюють ґрунтом на дві третини висоти і злегка ущільнюють ґрунт. Насіння розкладають на поверхні з інтервалом 2 сантиметри. Якщо посів ви проводите в індивідуальні ємності, то для надійності садіть по два насінини в стаканчик.

Якщо зійдуть обидві, то згодом залишите найсильнішу. Зверху присипаємо насіння легким ґрунтом, завтовшки не більше двох міліметрів і зволожуємо з пульверизатора.

Контейнер накриваємо плівкою або склом і ставимо в холодильник на 10-14 днів для стратифікації. Через два тижні повинні з’явитися сходи. Відразу після цього ємність переносимо в добре освітлене та тепле місце з температурою 15-18 градусів і знімаємо плівку.

Довжина світлового дня повинна бути не менше 12 годин.

В міру підсихання верхнього шару грунту проводимо помірний полив під корінь відстояною водою кімнатної температури.

Якщо ви вирощували розсаду в загальному контейнері, то після утворення двох-трьох справжніх листочків, необхідно розсадити рослини в окремі ємності. Для цього за пару годин до процедури розсаду в загальному контейнері добре поливаемо, щоб сіянці легше було виймати.

Стаканчики чи горщики наповнюємо грунтом, робимо всередині заглиблення. Наливаємо туди трішки води та висаджуємо розсаду.

Три дні після пересадки бережемо розсаду від попадання прямих сонячних променів. У відкритий грунт дельфініум пересаджують, коли встановиться стабільна тепла погода і мине загроза нічних заморозків.

До цього моменту на рослинах повинно бути по 6-8 справжніх листочків.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини