Виростила кавуни-гіганти по секретному способу, про який знають одиниці дачників. Все виявилось елементарно

Завдяки роботі селекціонерів поласувати соковитими та солодкими кавунами тепер можна не тільки в регіонах з південним кліматом, але і в прохолодних областях, якщо вирощувати їх розсадним способом.

Сьогодні ми розповімо, як виростити здорову та міцну розсаду кавунів.

Залежно від кліматичних особливостей вашого регіону насіння садять на розсаду з таким розрахунком, що через 30-35 днів рослина буде пересаджена на постійне місце.

Тож якщо ви плануєте висадити кавун на грядку наприкінці травня, то посів розсади проводять у середині або наприкінці квітня.

Насіння для розсади бажано підбирати по району проживання. В регіонах з коротким літом не варто вибирати кавуни південних сортів, оскільки у них тривалий період росту.

Вибирайте ранньостиглі сорти, плоди яких дозрівають не пізніше 90 днів з моменту сходів.

Починати посів кавуна на розсаду слід з підготовки насіння. Для посадки насіння дрібне і деформоване відбраковуємо. Далі насіння на 10 хвилин опускаємо в розчин кухонної солі з розрахунку на 1 склянку теплої води 1 чайна ложка солі.

Як виростити вдома розсаду кавунів: простий спосіб
Як виростити вдома розсаду кавунів: простий спосіб

Порожні насінинки спливуть, їх також відбраковуємо, а придатне для посадки насіння опуститься на дно.

Далі робимо процедуру прогрівання. Для цього в термос наливаємо воду температурою 60 градусів, насіння загортаємо в тканинний мішечок і занурюємо в ємність на дві години.

Потім знезаражуємо наше насіння. Для цього поміщаємо його в слабкий розчин марганцівки.

Тепер насіння необхідно проростити. Для цього загортаємо йоо у вологу марлю, перекладаємо в поліетиленовий пакет або контейнер з кришкою і ставимо в тепле місце з температурою 20-25 градусів.

Стежимо, щоб марля постійно залишалася вологою і перевіряємо насіння на наявність паростків.

Кавуни дуже важко переносять пересадку з однієї ємності в іншу, тому для посіву краще відразу підібрати окремі контейнери, об’ємом не менше 500 міліграм.

В ємностях робимо дренажні отвори. На дно викладаємо шар керамзиту чи щебеню. Як ґрунт можна використовувати спеціалізований грунт для огірків, дині та кавуна.

Насипаємо поживний грунт до половини об’єму, далі за допомогою дерев’яної палички або олівця робимо невеликі лунки глибиною 3 сантиметри і поміщаємо в них пророслі насіння.

Присипаємо грунтосумішшю і рясно поливаємо ємність. Накриваємо плівкою і прибираємо в тепле місце з температурою 20-25 градусів до появи сходів. Як тільки з’являться перші паростки контейнери необхідно розташувати в добре освітленому місці, наприклад, на підвіконні.

Оптимальна температура для вирощування розсади кавунів 21 градус вдень і 18 градусів вночі. Довжина світлового дня повинна становити не менше 12 годин

Поливаємо відстояною водою кімнатної температури.

Грунт повинен бути помірно вологий. Підгодовують розсаду кавунів двічі. Перший раз – через тиждень після появи сходів. Використовують для цього мінеральні добрива.

Другий раз удобрюємо до висадки на постійне місце. Для цього застосовуємо розчин деревної золи в пропорціях 1 склянка речовини на 10 літрів води.

За добу до посадки у відкритий грунт залишаємо кавуни на вулиці під тимчасовим укриттям.

На момент пересадки розсада повинна мати по три справжні листочки. Грунт на грядці має прогрітися до 18 градусів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини