Родючість зросла до максимуму, а моєї роботи мінімум: розпушила землю цим добривом – 2-3 літри на ділянку

Пухка і повітряна земля на городі – мрія кожного дачника, адже саме такий ґрунт видає найбільше врожаю. Якщо вам не дуже пощастило із землею, її можна розпушити самостійно.

Всі давно знають про користь мульчі. Вона ефективно бореться з бур’янами, береже ґрунт від перегріву та затримує в ньому вологу. Як мульчу можна використовувати органіку або неорганічні матеріали. Досить часто садівники та городники використовують тирсу через її беззаперечні переваги.

Яку тирсу можна використовувати як мульчу

Замульчувати грядки можна тирсою, взятою після обробки будь-якої породи дерева. У саду перевагу слід віддавати березовій тирсі, а грядки з цибулею, часником і полуницею краще мульчувати осиновими.

За рахунок укриття з каштанової тирси вдається довше зберігати тепло і втрачати менше вологи з ґрунту. Крім того, така мульча швидко перепріває, перетворюючись на цінне підживлення для рослин.

Як розпушити землю тирсою для підвищення родючості
Як розпушити землю тирсою для підвищення родючості

Сировина від переробки хвойних порід дерев чудово підходить для мульчування пасльонових культур. Така мульча багата аромамаслами та фітонцидами, що допомагає у боротьбі з хворобами та шкідниками.

Особливу обережність слід проявляти у випадку з дубовою тирсою. У ній міститься багато дубильних речовин, які пригнічують ріст рослин. Використовувати кору та тирсу дуба на грядках не рекомендується, проте сировина чудово підходить для компостування.

Експерти запевняють, що якщо в ґрунт додати тирсу, то він стане повітряним, пухким та м’яким. У такій землі волога зберігається довше, а часті поливи не провокують появу скоринки.

Важливо – для розпушування ґрунту рекомендується застосовувати не свіжу тирсу, а ту, яка вже полежала. Тоді у ній з’являється азот, необхідний для землі.

Як розпушити землю тирсою для підвищення родючості
Як розпушити землю тирсою для підвищення родючості

Пропорції та спосіб внесення тирси на грядку

На 1 квадратний метр потрібно внести по 2-3 літри тирси. Навіть на найважчий ґрунт не варто вносити більше 5 літрів на квадрат.

Головна перевага такого добрива в тому, що воно “довгограюче”, оскільки тирса розкладається в землі 2-3 роки. Весь цей час ґрунт буде отримувати необхідні поживні речовини.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини