Небезпечні хвороби розсади зникнуть вмить, якщо робити це: простий “ритуал” врятував мій врожай

Після правильної підготовки посадки розсади настає процес зростання і розвитку рослини. Саме в цей момент виникають такі ризики, як різні захворювання та шкідники.

Для того, щоб зміцнити імунітет та захисні властивості рослин, їм необхідний якісний і своєчасний догляд. Без цього важливого етапу розсада може просто загинути.

Як і чим боротися зі шкідниками та з можливими захворюваннями, не завдаючи шкоди самій рослині, давайте розбиратися.

Фітоміцидний гриб Fusarium oxysporum може викликати у рослин хворобу фузаріозу, яка призводить до в’янення та знищення кореневої системи.

Бактеріальна інфекція, така як бактеріоз томатів, може спричинити гниль та чорніння плодів, порушуючи їхню якість та тривалість зберігання.

Вірусні хвороби, наприклад, табачна мозаїка, можуть спричинити деформацію листя, зменшення врожаю та загрозу загальному здоров’ю рослин.

Городники розповіли, як подолати хвороби розсади
Городники розповіли, як подолати хвороби розсади

Одним із небезпечних факторів є випрівання. Воно відбувається, якщо ви не встигли вчасно зняти плівку з розсади. Якщо ви бачите, що насіння не зійшло, паростки, що зійшли, починають гнити, вам терміново потрібно виправляти ситуацію.

Обов’язково потрібно зменшити кількість поливу розсади та регулярно контролювати температурний режим. Також ви можете зіткнутися з кореневою гниллю. Найчастіше ця хвороба зустрічається при посадці огірків. Якщо ви побачили на кореневій шийці сірий наліт, а стебло виснажене, то швидше за все ви зіткнулися саме з кореневою гниллю. Причиною даного захворювання є збудник, який ви могли занести ще при посадці.

Також хвороба може проявитися при неправильному пікіруванні, поганому освітленні або підвищеній вологості. При виявленні кореневої гнилі необхідно видалити хворі рослини разом із ґрунтом.

Грунт рекомендується обробляти розчином фундазолу. Якщо вчасно вжити всіх необхідних міри, то є всі шанси врятувати вашу розсаду.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини