Чому не утворюється зав’язь томатів: кума-садівниця назвала головні причини проблеми + профілактику хвороб

Щоб квіточки не пропадали, плоди нормально розвивалися, росли великими та здоровими, потрібно правильно обробляти і підгодовувати кущі томатів.

Чому зав’язь може не утворитися? Навіть незважаючи на рясне цвітіння, зав’язь може не з’явитись взагалі. І тут можна грішити на кілька причин.

Недостатньо прогріте повітря. Помідори відносяться до південних культур, вони не люблять мікроклімат, де температура навколишнього повітря нижче +15 градусів.

Негативно на розвиток рослини впливає і занадто висока температура. Особливо це стосується теплиць. Коли повітря прогріте вище +28 градусів, треба обов’язково провітрювати теплицю.

Якщо в ґрунті надлишок азоту, то інтенсивно наростає зелена маса. При цьому коренева система виснажується, а бутони повноцінно не зав’язуються.

Чому не утворюється зав'язь томатів: головні причини
Чому не утворюється зав’язь томатів: головні причини

Коли висока вологість повітря в теплиці, то пилок обсипається. Якщо спостерігається зайва сухість у повітрі – пилок не проростає. Саме тому, поливаючи квітучі рослини в теплиці, треба після зрошення провітрювати приміщення. Оптимальні показники вологості повітря від 50 до 60%.

Кущ починає дуже швидко і сильно розростатися, якщо його не пасинкувати. Усі сили рослини витрачаються на розгалуження. А ось формування кольору або занадто слабке, або у малій кількості.

Якщо у відкритому ґрунті проблем з запиленням практично не виникає, то в теплиці треба приділяти увагу запилення помідорів. Потрібно тримати частіше відкритими кватирки, щоб запустити запилювачів-комах та створити певний потік повітря у теплиці.

Не забувайте про внесення підживлення та інших біохімічних поживних елементів. А ще важливо у томатних кущиків зберегти здоровий стан.

Для цього проводиться профілактика хвороб помідорів. Адже легше захворювання попередити, ніж потім лікувати рослину. В якості кущі помідорів обробляють мідним купоросом. Готується розчин у такій концентрації: на один літр  води використовують 2 грами мідного купоросу. Складом обприскують усе листя, обов’язково обробляють і знизу листя.

Такий розчин ефективно відновлює власний імунітет рослини і не допускає появи грибкових, вірусних та інфекційних захворювань.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини