Фітофтору бачила лише на картинці, бо завжди даю своїм томатам це народне добриво: розсада здорова і потужна

Всі дачники знають про таку "бяку", як фітофтора. Та знаючи деякі хитрощі можна попередити виникнення фітофтори на розсаді помідорів. Розповідаємо всі секрети.

Фітофтора – це грибкова хвороба, яка атакує в основному томати. Грибок весь час перебуває у ґрунті, минулорічних залишках і навіть на дачному інвентарі. При високій вологості та перепадах температури він активізується, вражаючи листя та плоди.

Всі сорти помідорів схильні до атак фітофтори. тому потрібно правильно обробляти насіння, грунт та ящики для розсади. Садівники радять висаджувати томати ранніх сортів, щоб вони встигли виростати ще до поширення фітофторозу.

Щоб виконати передпосадкову профілактику фітофтори необхідно вимочити насіння у слабкому розчині марганцю або ж в спеціальних препаратах. Потім грунт проливаємо окропом або прогріваємо в духовці, а ящики для розсади обдаємо окропом або дезінфікуємо мідним купоросом.

Забула про фітофтору на томатах, коли дізналась про цей оздоровчий рецепт розсади
Забула про фітофтору на томатах, коли дізналась про цей оздоровчий рецепт розсади

Так само не рекомендую садити томати поряд з картоплею, перцем та баклажанами. Відстань між кущиками має бути достатньою, щоб повітря могло циркулювати між рослинами.

Необхідно уникати частого поливу томатів та робити це тільки вранці строго під корінь. Не забувайте про пасинкування та формування куща.

Також важливо мульчувати ґрунт у міжряддя, але якщо у томатах з’явилися бурі плями – це означає, що потрібно приймати радикальні заходи.

Перший варіант розчину, який вирішить проблему – це суміш молока та йоду. Беремо 1 літр нежирного молока, ложку йоду і розчиняємо все у відрі води. Обприскувати таким засобам необхідно кущі кожні два тижні.

Розчин із часнику проти фітофтори теж робиться дуже просто. Необхідно взяти 150 грамів часникових зубчиків або стрілок, подрібнити їх та залити склянкою теплої води.

Суміш настоюємо протягом 3-4 годин. Далі розводимо у відрі води і додаємо кілька крупинок марганцю.

Обробляти потрібно щотижня.

Можна зробити розчин фурациліну. Для цього просто розчиняємо 10 таблеток у відрі води та обробляємо рослини в період цвітіння.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини