Ґрунт став м’яким, повітряним і родючим: просто розкидала це насіння по грядках і обійшлася без перегною

Найкращим засобом для відновлення родючості ґрунту після сезону, для захисту від шкідників та хвороб на наступний рік є осіння посадка сидератів.

Сидерати збагачують ґрунт органікою та корисними елементами, що покращують характеристики і склад ґрунту, підвищують киснепроникність, а також захищають землю від ерозії.

Після сидератів земля буде м’яка, як пух, оскільки коріння цих рослин дуже потужні та ефективно розпушують землю. Найкращими сидератами є гірчиця та фацелія. З моменту висадки до повного дозрівання проходить близько 30-45 днів. Зелена маса наростає дуже швидко, бур’яни перестають рости. Рекомендую чергувати на ділянці грядки з фацелією та гірчицею, щоб отримати максимальну користь та захиститися від усіх шкідників.

Фацелія – це унікальна рослина, яка є відмінним попередником для будь-яких городніх культур. Відмінно росте на глинистих, торф’яних і навіть кам’янистих ґрунтах, а завдяки своїм фітонцидним сполукам запобігає розмноженню бактерій та грибків у ґрунті, фітофтори та парші. Вона відлякує нематоду, дротяника, попелицю та плодожерку.

Як збільшити родючість грунту: корисні поради городників
Як збільшити родючість грунту: корисні поради городників

Зелену масу фацелії або в зиму, або вже навесні вносять на 10 сантиметрів у грунт або використовують як мульчу. Гірчиця також дуже популярна завдяки своїм властивостям викурювання шкідників та витравлення хвороб із ґрунту. Висаджується гірчиця в кінці вересня або на початку жовтня, і до настання морозів вже встигає покрити весь ґрунт.

З приходом заморозків гірчицю можна викосити та залишити на землі, а можна залишити у такому вигляді, і вже навесні переорати землю, заклавши залишки органіки в землю.

Насіння фацелії та гірчиці можна купити в будь-якому садівничому магазині – перед висадкою земля пропушується, поливається, і насіння закладається в ґрунт на глибину в пару сантиметрів. Якщо будете садити обидва сидерати, рекомендую зробити маленькі борозни і чергувати грядки різних сидератів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини