Після цього добрива з прілого сіна огірки збираю тачками: чекайте мене на обкладинці журналу “Городник”

Існує величезна кількість рецептів та способів підживлення огірків, то про метод прілого сіна знають далеко не всі. А дарма! Дізнайтесь в чому користь такого диво-підживлення.

Пріле сіно – це “житло” для найрізноманітніших мікроорганізмів, грибків, бактерій та паличок. Усі вони виділяють різні речовини, такі як амінокислоти, вітаміни і ферменти, які допомагають боротися із хворобами огірків, борошнистою росою, і захищають рослину від вогкості та прохолоди.

Сінні палички виділяють субтилін (натуральний антибіотик). Він пригнічує розвиток грибкових інфекцій у рослини. А ще в такому настої буде утримуватися калій, фосфор, азот та маса інших мікроелементів. У сумі вони дають огіркам збалансоване харчування і допомагають виростити гарний урожай.

Як приготувати настій з прілого сіна:

Беремо 100 грамів сіна та заливаємо одим літром води, або дотримуємося пропорції 1 до 10.

Туд ж додаємо чайну ложку подрібненої крейди. Це необхідно  для зниження кислотності грунту.

Такий розчин необхідно прокип’ятити протягом 10 хвилин, злити в чистий посуд та помістити в тепле місце, де температура буде приблизно 25-30 градусів. Сінна паличка при кип’ятінні зберігається у вигляді спори, а більшість мікроорганізмів гинуть. Спори сінної палички в розчині, що зберігається, проростають, і через 2-3 доби на поверхні розчину з’являється плівка із клітин сінної палички.

Чим підживити огірки для багатого врожаю
Чим підживити огірки для багатого врожаю

Цей розчин називають матковою культурою сінної палички, його можна готувати вдома, а потім везти до саду.

У саду готують настій прілого сіна, тільки у більшому обсязі, ніж удома. Пріле сіно заливають гарячою водою, у співвідношенні 1:10 за об’ємом. Коли вода охолоне до 40 градусів, в настій додають крейду або вапно з розрахунку 10 ст. ложок на відро настою і виливають у настій маточну культуру.

Настій ставлять у таке місце, куди не потрапляють промені сонця, згубно діючі на сінну паличку. Цей настій краще готувати у широкому посуді, наприклад в тазі для організації більшого дотику поверхні рідини з киснем повітря. При цьому сінної палички утворюється більше.

Її утворюється більше також при температурі 25-29°С, тому потрібно організувати підігрів розчину. Поява плівки сінної палички на поверхні настою через 2-3 дні буде сигналом готовності лікувального та поживного засобу для огіркових рослин.

Профілактичні обприскування рослин влітку проводять з періодичністю 2 тижні, у похмуру погоду, рано вранці чи ввечері, за температури близько 25 градусів. Застосування розчину у спеку і під час дощу може зашкодити рослинам.

Догляд за огірками включає регулярний полив, особливо в спекотні дні, щоб грунт залишався постійно вологим. Важливо також проводити підживлення рослин, використовуючи органічні добрива або спеціальні мінеральні комплекси. Для запобігання хворобам і шкідникам слід регулярно оглядати рослини і вчасно видаляти уражені частини.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини