Лишайник сам відвалився: обприскала яблуні та груші цим дармовим засобом – кора на деревах вмить омолодилася

Лишайник на деревах — найбільш небажаний гість саду. Як же очистити кору від цих цупких наростів? Розповідаємо дієвий метод на основі марганцівки.

Багато садівників стикаються з проблемою появи лишайників на яблунях та грушах. Лишайники – це симбіотичні організми, що складаються з грибів і водоростей або ціанобактерій. Вони є паразитами, і їхня присутність може бути ознакою незадовільного стану дерева.

Нарости зазвичай з’являються на деревах з ослабленою імунною системою. Основні причини їх виникнення полягають у ряді чинників. Один з перших — це погана вентиляція крони: густі зарослі перешкоджають циркуляції повітря, що сприяє розвитку лишайників.

Садівник розповів, як за допомогою марганцівки позбутися лишайника

В умовах підвищеної вологості лишайники розвиваються значно швидше.

Хвороби, нестача поживних речовин або старіння дерева роблять його більш сприйнятливим до лишайників.

Ефективний засіб проти лишайників – марганцівка

Садівник розповів, як за допомогою марганцівки позбутися лишайника

Виявляється, позбутися лишайників на деревах можна за допомогою простого і доступного засобу – марганцівки. Цей метод є дуже ефективним та безпечним для рослин.

Щоб приготувати розчин для обробки дерев від лишайників, необхідно:

  • Взяти пів чайної ложки марганцівки;
  • Розвести її в 10 літрах води;

Отриманим засобом потрібно ретельно обприскати уражені дерева, звертаючи особливу увагу на місця з найбільшою кількістю лишайників. Вже після першої обробки можна помітити позитивні зміни – паразити почнуть відмирати і зникати, а кора дерев стане більш здоровою та оновленою на вигляд.

Окрім боротьби з лишайниками на деревах, марганцівка є чудовим засобом для профілактики сірої гнилі на ягодах, а зокрема полуниці.

Першу обробку слід провести до початку цвітіння. Наступну — відразу після початку формування плодів.

Під час обприскування слід ретельно обробити всі частини рослин, не пропускаючи жодної гілочки. Це допоможе запобігти розвитку гнилі і зберегти врожай здоровим та якісним.

Популярне

Подібні новини