Після цього добрива томати вмить заплодоносять, а фітофтора зникне, як страшний сон: рецепт на червень

Томати – це найпоширеніший овоч у наших регіонах. Але він дуже часто піддається різним захворюванням, наприклад, фітофторі. Як вирішити це питання - читайте далі.

Щоб  рослини не хворіли і давали гарний урожай, їх можна обприскувати за допомогою простого  розчину – води, молока, йоду та борної кислоти.

По суті, такий комплекс дає рослині дуже багато корисного. Він допоможе боротися з грибковими захворюваннями, прискорить зростання рослини, зміцнить її імунну систему, що сприятиме появі великої кількості зав’язей, а ще плоди будуть  набагато швидше дозрівати – доки сусіди будуть облизуватись на зелені помідори, ви вже будете їсти смачні вітамінні салати.

Але давайте пройдемося по інгредієнтам окремо.  Молоко: у ньому міститься величезна кількість макро- та мікроелементів, які дуже корисні для помідорів.  Це магній, залізо, натрій, фосфор і, звичайно, багато кальцію. А ще молоко відлякує шкідників через високий вміст лактози у своєму складі. Молоко знищує хвороботворні мікроорганізми і формує на рослині захисну плівку, через яку не пробитися жодному шкіднику.

Але чистим молоком обробляти рослини не можна, оскільки воно може зашкодити кущам. Беремо  нежирне молоко та розводимо його з водою. Про  пропорці тї поговоримо трохи згодом.

Борна кислота.  Бор – це дуже корисне джерело вітамінів для зростання помідорів. Якщо обприскувати томати цим мікроелементом, томати будуть рясно цвісти, кількість зав’язей збільшиться у кілька разів, а томати будуть містити більше сахарози  – шкідники та грибок будуть йому не страшні.

Йод. Кілька крапель йоду у добриві допоможуть запобігти виникненню  грибку на томатах. Розсада отримає інструмент для боротьби з фітофторою, силу для зростання,  мікроелементи для зміцнення всього куща, а також захист від бактерій та вірусів  завдяки антисептичним властивостям йоду.

Як позбутися фітофтори на томатах
Як позбутися фітофтори на томатах

Коли потрібно використовувати  такий розчин для підживлення?  Це потужне джерело зростання томатів та інструмент  для боротьби зі шкідниками.

Застосовувати розчин потрібно тоді, коли верхні частини куща мають трохи блідий вигляд,  коли немає нових точок зростання, припинилося  цвітіння, зав’язі починають відпадати, а плоди   з’являються абсолютно несмачні. А ще засіб буде чудовою профілактикою від фітофтори.

Поживний розчин для позакореневого  поливу готується наступним чином: беремо 1 грам борної кислоти, додаємо до нього один літр свіжого непастеризованого молока, в суміш додаємо 3 краплі йоду і розбавляємо це все у відрі води. Сумішшю потрібно обприскувати томати, коли доводиться боротися із захворюваннями рослини, потрібно прискорити його зростання або   дозрівання плодів, або ж для оздоровлення куща.

Найчастіше це робиться у червні.  Як використовувати розчин? Перед обробкою потрібно переконатися, що найближчим часом не буде опадів  – вони можуть змити добрива з листя, і ті не дадуть жодного ефекту.

При похолоданні варто відмовитись від внесення добрив, оскільки прохолода  – це стрес для рослини, і в умовах  холоду та вогкості можуть з’являтися грибки. Обприскувати томати необхідно обережно,  захоплюючи всю площу листів.

Популярне

Подібні новини