Колорадського жука не бачила у себе багато років: хитрий лайфхак, як без хімії вивести шкідників з картоплі

Роки йдуть, а колорадський жук не перестає навідуватися на наші городи у пошуках картоплі. Втім, є один простий спосіб не пустити цього смугастика на ділянку та вберегти врожай.

Колорадський жук є серйозною загрозою для картопляних полів, здатною значно зменшити врожай. Окрім бульби він із задоволенням перекинеться і на томати. Втім, існують природні способи боротьби з цим шкідником, які не потребують використання хімікатів. Один із таких методів полягає у висадці рослин, які здатні відлякувати шкідника своїм запахом або властивостями.

Обираємо корисних сусідів для картоплі

Городник розповів, що посадити коло картоплі, аби не було колорадського жука
Експерти розповіли, як не допустити появу колорадського жука на городі

Висаджуючи грядку з бульбою, оберіть їй у сусіди ті рослини, які будуть відлякувати смугастого ненажеру.

Першочергово зверніть увагу на бобові культури, такі як квасоля та горох, не тільки покращують якість ґрунту завдяки здатності фіксувати азот, але й виділяють речовини, що не подобаються колорадському жуку. Висаджування бобових поруч із картоплею сприятиме зниженню чисельності шкідника.

Часник і цибуля також мають сильний запах, який смугастик не переносить. Висаджуючи ці рослини поруч із картоплею, можна значно знизити чисельність шкідників, адже їхній запах діє як природний репелент.

Городники порадили добриво для часнику, аби він не жовтів і дав щедрий врожай
Експерти розповіли, як не допустити появу колорадського жука на городі

Хрін своїм різким ароматом також здатний відлякувати жуків. Його висадка навколо картопляного поля або між рядками картоплі допоможе забезпечити додатковий захист.

Квіти також можуть бути дуже помічними.

Календула, відома своїми яскравими квітами, має також сильний аромат, що неприємний для колорадського жука. Висаджуючи цю рослину навколо картоплі або між її рядами, ви створите природний бар’єр для шкідника.

Настурція не лише красива, але й ефективна в боротьбі з комахами. Вона привертає шкідників до себе, зменшуючи їхню увагу до картоплі. Висадивши настурцію поблизу картопляних посадок, ви можете спостерігати, як жуки більше цікавляться цією рослиною.

Не забувайте про котячу мʼяту, адже вона містить ефірні масла, які відлякують багатьох комах, зокрема й колорадського жука. Висадка рослини між картоплею допомагає створити неприємне середовище для шкідників, водночас приваблюючи корисних комах, таких як бджоли та метелики.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини