Червиві яблука бачила лише у сусідки, бо від моїх дерев яблунева плодожерка тікає, як ошпарена

Яблунева плодожерка — найпоширеніший шкідник у садах, який вражає не тільки яблуні, але й плоди груші, айви, абрикосу, рідше сливи, персик та волоський горіх.

Комаха нічна, вдень вона малоактивна, тому побачити її складно. Виглядає як звичайна міль невеликого розміру. Гусениці невеликі, світло-рожеві або жовтувато-білі з темною головкою.

Виліт метеликів плодожерки починається в кінці цвітіння яблуні. Вони відкладають яйця спочатку на листя біля зав’язі, а потім і на самі зав’язі. Гусениці зазвичай з’являються через 15-20 днів після цвітіння яблуні. Вони швидко проникають у зав’язі, де харчуються, проробляючи ходи в м’якоті плодів і виїдаючи насіння.

Такі зав’язі починають дозрівати, а потім опадають разом з гусеницями. Частина гусениць виповзає з падалиці і піднімається знову в крону, проникаючи в інші плоди. Цей процес триває від півтора до двох місяців. За сприятливих умов за сезон плодожерка може дати до трьох поколінь, що ускладнює боротьбу з цим шкідником.

На замітку: передчасне дозрівання та падіння плодів — явна робота плодожерки. В окремі роки шкідник може знищити до половини врожаю. Виліт метеликів плодожерки починається в кінці цвітіння яблуні, тому дуже важливо не пропустити цей момент і вчасно почати боротьбу з шкідником.

Садівники розповіли, як боротися з яблуневою плодожеркою на ділянці
Садівники розповіли, як боротися з яблуневою плодожеркою на ділянці

Найпростіше, з чого варто почати, це оглядати та видаляти всі пошкоджені плоди, коли з’являться перші плоди на деревах. Також необхідно регулярно збирати і вчасно прибирати падалицю, знищуючи уражені фрукти, поки гусениці ще не перетворилися на дорослих особин. Це дозволить ефективно скоротити чисельність шкідника.

Популярний серед садівників спосіб боротьби з плодожеркою — встановлення пасток. З одного боку, спосіб досить простий і екологічний, але не дуже надійний при масовому ураженні саду шкідниками.

Садівник, впевнений, що захистив свій сад, може упустити час для обробки і втратити частину врожаю. Найрозумніше використовувати такі приманки, щоб зрозуміти, що виліт плодожерки почався, і своєчасно вжити заходів для знищення гусениць.

Для знищення гусениць, що повертаються із землі після падіння плодів до місця харчування в кроні, потрібно на дерево накласти ловчий пасок. Його можна виготовити з різних матеріалів і накладаються вони з появою першої падалиці. Паски оглядають кожні сім-вісім днів, а виявлених шкідників одразу знищують.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини