Як зупинити “сливопад”, коли плоди ще не дозріли: спробуйте перевірені сільські методи моєї бабусі

Багато садівників стикаються з опаданням плодів сливи до моменту їх дозрівання. Це досить поширене явище, яке можна виправити. А к саме - читайте далі в матеріалі.

Найчастішою причиною опадання плодів є сухість ґрунту. Коренева система сливи залягає близько до поверхні ґрунту, тому ця культура дуже вимоглива до вологи.

Без достатнього поливу слива росте погано і дає дрібні плоди, які обсипаються ще зеленими. Однак, в будь-якому випадку останній полив проводиться за два тижні до збирання врожаю, що робить плоди соковитими та максимально зберігає їх кількість.

На падіння і зав’язування плодів впливає також брак мікро- і макроелементів рослини. У цьому випадку можна провести позакореневе підживлення: на 10-літрове відро з рожевим розчином марганцівки додати 5 грамів борної кислоти та обробити під час цвітіння сливи.

Якщо на опалих плодах немає жодних явних ушкоджень, справа може бути у підвищеній кислотності ґрунту. Для збереження врожаю сливи дуже важливі показники кислотності ґрунту.

Експерти розповіли, що робити, якщо опадають недозрілі сливи
Експерти розповіли, що робити, якщо опадають недозрілі сливи

Реакція ґрунтового середовища має бути нейтральною або дуже близькою до неї. Слива абсолютно не переносить кислий ґрунт, навіть на слабокислих ґрунтах погано росте, гірше плодоносить і скидає зелені плоди.

Якщо рівень кислотності ґрунту вищий за норму, може настати мінеральне голодування, оскільки погано засвоюються поживні елементи з ґрунту. Всі кісточкові культури, у тому числі й слива, дуже вимогливі до ґрунтового живлення.

Розкислення сприяє кращому засвоєнню поживних речовин, переводячи їх з важкодоступних до легкодоступних для рослини форм. А найголовніше, вхідний до складу вапна кальцій необхідний для формування кісточок при дозріванні, що сприяє меншому обсипанню зелених плодів.

Ґрунт під сливою вапнують доломітовим борошном, вапном або крейдою, а потім добре проливають водою.

Популярне

Подібні новини