Домашній спрей для помідорів, який не дасть шансу чорній гнилі: робиться з дешевих підручних засобів

Чорна гниль на пишних плодах помідорів розповсюджена проблема. І їй давно знайшли вирішення. Як подолати чорні плями на томатах — дізнайтеся у матеріалі.

Чорна гниль томатів є однією з найнебезпечніших хвороб, яка може суттєво зменшити врожай і навіть повністю знищити рослини. Ця грибкова інфекція проявляється у вигляді м’яких плям на плодах, які швидко розростаються, приводячи до їх гниття. Крім того, чорна гниль може поширюватися на стебла та листя, що ще більше ускладнює ситуацію.

Основними причинами виникнення недуги у рослин є висока вологість, погана вентиляція в теплицях, надлишок азотних добрив та недостатня кількість кальцію в ґрунті.

Городники порадили надійний спосіб обрізки листя на кущах помідорів у відкритому ґрунті
Городник назвав рецепт спрею від чорної гнилі томатів

Погані агротехнічні умови сприяють розвитку хвороби, адже спори грибка легко проникають через пошкодження на рослинах, зокрема через тріщини на плодах.

Однак, вивести чорну гниль з грядок можливо, якщо вчасно вжити відповідних заходів. Одним із найбільш ефективних способів боротьби з цією хворобою є підвищення рівня кальцію в ґрунті. Цей мікроелемент відіграє ключову роль у формуванні клітинних стінок рослин, зміцнюючи їх і роблячи менш вразливими до рослинних недуг.

Експерти порадили найкраще добриво для помідорів та огірків, яке готується за лічені хвилини
Городник назвав рецепт спрею від чорної гнилі томатів

Для цього слід полити здорові рослини хлористим кальцієм або розчином кальцієвої селітри з додаванням борної кислоти. Розчин готується наступним чином: на 10 літрів води беруть 7-10 грамів кальцієвої селітри та 10 грамів борної кислоти. Цю підживку потрібно рівномірно внести під корінь кожної рослини, дотримуючись норми поливу.

Регулярне застосування такого розчину допоможе значно знизити ризик виникнення чорної гнилі, а також покращить загальний стан томатів. Рослини стануть міцнішими, стійкішими до стресів і менш вразливими до інших захворювань.

Популярне

Подібні новини