Гортензії з мого саду потрапили до журналу “Дачниця”, бо знаю золоті секрети вирощування квітки: перевірено

Гортензія дуже вологолюбна рослина, тому полив має бути регулярним. Не можна допускати, щоб ґрунт пересихав, оскільки відсутність достатньої кількості вологи призводить до порушення розвитку.

У суху та спекотну погоду потрібно поливати кожні 7-8 днів по 15-20 літрів води під одну рослину. Звичайний графік поливу становить кожні 13-16 днів по 15-20 літрів води. За прохолодної погоди або після дощів можна скоротити норму поливу до 4-5 разів за сезон.

Гортензія досить примхлива, тому і до води для поливу має свої вимоги. Не можна використовувати жорстку воду, адже це може вплинути на кислотність ґрунту. Найкраще підходить м’яка вода, бажано тепла. Не використовуйте воду з-під крана, оскільки високий вміст хлору може викликати хлороз листя. Не використовуйте застійну воду, щоб не спровокувати гниття коріння.

Полив слід здійснювати вранці чи ввечері, коли сонце не таке активне. Також не бажано, щоб краплі води потрапляли на бутони або квіти. У воду для поливу можна періодично додавати 2-3 грами марганцівки, щоб запобігти розвитку гнилів.

Після кожного поливу бажано розпушувати ґрунт на глибину 5-6 сантиметрів навколо рослини. Скоротити частоту поливів та уникнути швидкої втрати вологи допоможе мульчування приствольного кола за допомогою тирси, сіна, соломи, торфу або хвої. Мульчу розсипають шаром 7-8 сантиметрів та діаметром 25-30 сантиметрів. Зазвичай мульчування проводиться ранньою весною.

Садівники розповіли про секрети вирощування гортензій
Садівники розповіли про секрети вирощування гортензій

Гортензія віддає перевагу родючому, слабо або середньокислому ґрунту. На лужному ґрунті гортензія страждає від хлорозу. Якщо при посадці гортензії використовувалася поживна ґрунтова суміш із добривами, перші два роки можна не підгодовувати. Якщо ж земля недостатньо родюча, і гортензія сигналізує про це дрібними суцвіттями, потрібно внести добрива.

Покращити декоративні характеристики куща та здатність до формування гарних суцвіть допоможе внесення добрив. Їх склад відрізняється залежно від пори року. Навесні підживлення починається з початком процесу вегетації. Вона спрямована на зростання красивих та здорових пагонів і листя. Для цього найбільш ефективно буде розчинити 1 столову ложку сульфату калію, 1 столову ложку сечовини та 2 столові ложки суперфосфату у 10 літрах води. Поливайте рослини з розрахунку 5 літрів на один кущ.

У період формування бутонів, за два тижні до цвітіння, оптимально підгодувати гортензію таким добривом: 3 столові ложки суперфосфату та 2 столові ложки сульфату калію на 10 літрів води. Повторіть підгодівлю в момент масового цвітіння, щоб продовжити його та забезпечити закладку нових квіткових бруньок.

Садівники розповіли про секрети вирощування гортензій
Садівники розповіли про секрети вирощування гортензій

Влітку мета підживлення — збільшити кількість бутонів та посприяти тривалому цвітінню. Використовуйте комплексні мінеральні добрива для квітучих рослин з розрахунку 1 столова ложка на 10 літрів води. Мінеральні підживлення краще чергувати з органічними, наприклад, розведеною гноївкою або розчином пташиного посліду (1 до 10). Регулярність підживлення — один раз на два тижні.

Не рекомендується використовувати деревну золу для підгодівлі гортензії. Не допускайте надлишку азоту, який призводить до зниження зимостійкості, погіршення цвітіння та сприяє розвитку гнилі. Азотні добрива слід застосовувати лише у квітні та травні. Надлишок органічних добрив, таких як коров’як або послід, може принести більше шкоди, ніж їх недостатність.

Популярне

Подібні новини