Почалася спека і на помідорах з’явилися “чашки Петрі”: тепер я не панікую, коли скручується листя у томатів

Скручування листя у кущів томатів — поширене явище, з яким дачники часто стикаються влітку. Виправити ситуацію можна і для цього не потрібно багато зусиль.

Коли ви помічаєте, що листя ваших томатів скручується, це може бути сигналом про наявність чималих проблем. Однією з найпоширеніших причин скручування листя є атака попелиць. Ці маленькі комахи висмоктують сік з рослин, що призводить до деформації листя і загального ослаблення рослини. Тож відправляємося на ревізію кущів.

Якщо ви виявили попелицю, найпростіший спосіб боротьби з ними – змити їх водою. Це може бути звичайний сильний струмінь зі шланга, що прибере більшість комах з листя. Однак, на цьому етапі важливо не зупинятися, адже тля може швидко повернутися.

Городники порадили ефективний метод боротьби з попелицею на власній ділянці
Городник розповів, що робити при скручуванні листів томатів

Щоб забезпечити триваліший захист, можна використовувати настої з гірких трав, які ефективно відлякують шкідників. Для приготування такого настою візьміть деревій, полин, чистотіл або листя тютюну. Складіть вибрані рослини у каструлю, залийте водою і кип’ятіть протягом 5 хвилин. Після цього розведіть отриманий відвар у співвідношенні 1:10 водою і обприскайте уражене листя. Така обробка не тільки позбавить вашу рослину від попелиць, але й попередить їхній повторний напад.

Ще одним ефективним засобом є розчин з попелу. Для його приготування розчиніть склянку золи у 10 літрах води, додайте 30 грамів господарського мила і ретельно перемішайте. Обприскайте листя томатів цим розчином. Обробку потрібно повторювати кілька разів, щоб досягти максимального ефекту.

Як позбутись від попелиці на ділянці
Городник розповів, що робити при скручуванні листів томатів

Також корисно використовувати пастки з водою, розташовані поблизу томатів. Це можуть бути невеликі ємності, заповнені водою, куди комахи будуть потрапляти і тонути. Це допоможе зменшити чисельність попелиць у вашому саду.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини