Робіть тільки так і груш завжди буде море: 5 головних правил обрізки груші – урожай збільшиться у 2-3 рази

Кінець липня – ідеальний час для обрізки груші. Правильна обрізка не тільки формує крону дерева, але й значно підвищує його врожайність. Але робити це потрібно правильно.

Дотримуючись кількох простих правил, ви зможете збільшити урожай груш у 2-3 рази.

Перше і найголовніше правило – контроль росту центрального провідника. За літо він може сильно витягнутися вгору, тому його необхідно вкоротити. Оберіть висоту, на якій знаходиться найнижча гілка, і зріжте центральний провідник трохи вище. Це допоможе сформувати більш компактну крону і стимулювати ріст бічних гілок.

Друге правило – видалення непотрібних пагонів. Усі пагони, які ростуть всередину крони, підлягають обов’язковому видаленню. Також варто зрізати гілки, спрямовані вниз, та ті, що ростуть вертикально вгору. Це покращить освітленість всередині крони та забезпечить кращу циркуляцію повітря.

Городники розповіли, як правильно обрізати груші для щедрого врожаю
Городники розповіли, як правильно обрізати груші для щедрого врожаю

Третє правило – коригування довгих гілок. Якщо якась гілка майже дорівнює за висотою центральному провіднику, її слід вкоротити, зрізавши на бічну бруньку. Це допоможе зберегти правильну форму крони та стимулювати утворення плодових бруньок.

Четверте правило – усунення перехрещень. Уважно огляньте крону і видаліть гілки, які перехрещуються або заважають одна одній. Це покращить освітленість всередині крони та зменшить ризик пошкодження гілок.

П’яте правило – формування плодових гілок. Трохи вкоротіть довгі однорічні пагони, залишаючи їх на рівні 30-40 см. Це стимулює утворення плодових бруньок і забезпечить рясне плодоношення в наступному сезоні.

Дотримуючись цих правил, ви отримаєте більш розлоге дерево з правильно сформованою кроною. Така обрізка не тільки покращить зовнішній вигляд груші, але й значно підвищить її врожайність. Пам’ятайте, що регулярна і правильна обрізка – запорука здорового дерева та щедрого врожаю смачних і соковитих груш.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини