Хитрість діда, який пропрацював агрономом 38 років: як перемогти птахів на городі економно, швидко і гуманно

Птахи — важливий та корисний елемент нашої екосистеми, але інколи вони переходять всі межі та починають нахабно ласувати плодами нашої праці. Як відвадити їх від фруктів у саду?

Птахи, хоч і милі та корисні у природі, часто можуть стати справжньою загрозою для вашого городу. Вони швидко розмножуються, а їхні апетити настільки ростуть, що зграї можуть знищувати цілі поля. Звісно, куди простіше обдзьобати високі насадження, аніж шукати у траві комах. З такою проблемою стикнулися країни Азії у ХХ столітті, але їхні методи боротьби призвели до гірших наслідків.

До прикладу, у 1958 році в Китаї масове винищення крилатих призвело до неочікуваного збільшення шкідників, таких як гусінь та сарана, що поїли начисто всі поля. Ця катастрофа стала важливим уроком: птахів потрібно берегти, але дуже м’яко та гуманно відваджувати від городів і садів.

Городник розповів, як за допомогою музичних дисків відлякати птахів з ділянки
Агрономи розповіли, як убезпечити фруктові дерева від птахів

Щоб захистити ваші дачі від пташиних нападів, існують ефективні та економні методи.

Фольгові смужки та лазерні диски — один з перших варіантів, що можна застосувати першочергово. Вивішування їх на деревах та інших високих точках відлякує птахів завдяки блиску світла, на який чутливі їхні очі. Регулярна зміна місць розташування цих лякалок запобігає звиканню птахів до них.

Можна також розрізати 2-х літрові пляшки, створивши з них своєрідний вітряк. Тара буде шурхотіти від вітру і спантеличувати крилатих. Вивішувати такі “лякалки” слід на паркан, аби пташки оминали вашу ділянку.

Агрономи розповіли, як убезпечити фруктові дерева від птахів

Застосування сіток або спеціальних захисних конструкцій над культурами забезпечує ефективний захист без втрати урожаю. Можна обгорнути, наприклад, марлею дерево, аби ніхто не дзьобав вишню, персики чи черешню. Втім, такий спосіб підходить лише для молодих насаджень, які не мають великої розвиненої крони та до них легко можна дотягнутися.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини