Мої квіти шаленіють від цього народного методу, а борошниста роса зникає без сліду: комбо-метод квітникарки

Борошниста роса, на жаль, з'являється в колекціях флоксів з завидною сталістю, зазвичай на початку серпня. Перші ознаки білого нальоту видно неозброєним оком.

Якщо не вжити термінових профілактичних заходів, хвороба обрушиться на квітки, які швидко втратять свою декоративність.

Борошниста роса може бути хибною і справжньою. В обох випадках збудником захворювання є грибок, що поселяється на листі. Хибна борошниста роса розвивається в умовах високої вологості при помірній температурі, тоді як справжня борошниста роса розвивається в суху погоду з різкими коливаннями температури та вологості. Саме в таких умовах помітно знижується тургорний стан флоксів, що посилює розвиток паразитичного гриба, який легко впроваджується в них.

Верхня поверхня листя покривається білим нальотом, схожим на густе павутиння. Спочатку наліт з’являється на нижніх листках, а потім переходить на верхні молоді. На верхній та нижній сторонах листя з’являються бурі плями, що розповсюджують спори. Плями швидко розростаються, зливаються разом, листя засихає. Хвороба переходить на стебла та суцвіття.

Садівники розповіли, як позбутися борошнистої роси на флоксах
Садівники розповіли, як позбутися борошнистої роси на флоксах

Методи боротьби з борошнистою росою та хибною борошнистою росою флоксів однакові та нескладні. Із захворюванням можна досить легко впоратися, використовуючи обробки препаратами, що містять мідь: Топаз, Оллі, Рен, бордоська суміш. Можна скористатися іншими подібними фунгіцидами.

Починаючи з середини червня, проводять обробку рослин з профілактичними цілями раз на 10-14 днів, 2-4 рази за сезон. Проте багато квітникарів обробку проводять у кращому випадку лише при появі перших ознак захворювання. З цієї причини борошниста роса є щорічним головним болем багатьох квітникарів, оскільки поширюється у квітниках лише за кілька днів.

Слід врахувати, що обприскувати кущі потрібно повністю разом із суцвіттями, а листя обробляти не тільки зверху, але й знизу. Обприскування проводять перед зрізанням уражених пагонів. Якщо спочатку зрізати заражене листя і стебла, а потім обприскати кущі, інфекція все одно пошириться по всій садовій ділянці.

Популярне

Подібні новини