Фітофтора зникне миттєво: цей засіб нахвалюють всі, а як правильно робити його з йодом — знають одиниці

Протягом літа чимало дачників стикаються з проблемою фітофторозу на помідорах. Що це таке і як вивести ці потемнілі плями на плодах — розповідаємо у матеріалі.

Фітофтора — це серйозне захворювання рослин, яке може спричинити значні втрати урожаю, якщо не вжити вчасних заходів для боротьби з ним. Ця хвороба часто проявляється у вигляді брудно-білих або коричневих плям на листках та пагонах рослин, а також гниттю коріння, що веде до загибелі рослин.

Що робити, щоб запобігти цій проблемі? Виявляється, що ефективним методом є регулярне обприскування рослин спеціальним розчином. Цей засіб легко приготувати: розведіть 1 літр молочної сироватки або знежиреного молока у 9 літрах води, а потім додайте 50 крапель йоду.

Як приготувати добриво для помідорів з йоду
Городник розповів, як йодом вивести фітофтору з помідорів

Обприскування рослин, плодів і ґрунту цим засобом кожні 10 днів допоможе уникнути поширення фітофтори й зберегти ваш урожай в найкращому стані.

Важливо також зазначити, коли потрібно проводити обробку. По-перше, слід обприскувати всю грядку з томатами, адже грибок дає невидимі для людського ока спори, які легко поширюються на сусідні культури. Особливо від цього страждає картопля, кабачки. По-друге, лікувати помідори потрібно або вранці, або ввечері, як почнуться сутінки. Це допомагає уникнути швидкого випаровування речовини та дає змогу йоду довше “попрацювати” над знищенням мікроорганізмів, що поширюють фітофтору.

Як врятуватись від спеки за допомогою йоду
Городник розповів, як йодом вивести фітофтору з помідорів

Не бажано поливати розчином городину на ніч, адже це може сприяти застою рідини у ґрунті, ніяк не вплине на грибок, а у деяких випадках навіть активізує роботу спор, які обожнюють вологе середовище.

Ну, і не забувайте золоте правило: перед обробкою прибираємо все сухе пошкоджене листя, а головне заражені помідори.

Популярне

Подібні новини