Це для землі у 10 разів краще, ніж коров’як: лише цей бур’ян на городі приносить більше користі, ніж шкоди

Перегній, як добриво, людство використовує, мабуть, з тих часів, як тільки почало займатися землеробством. Проте, є більш прості та менш запашні альтернативи, які допоможуть підвищити родючість.

Роботи у дачника — хоч відбавляй. Не встигли зібрати перші врожаї редиски, зелені, часнику, так треба думати, що робити, аби грядка не була пустою, а ґрунт не втратив родючі властивості. Звісно, перше, що спадає на думку — це підживити землю перегноєм. Проте, далі постає питання: чи варто морочитися з таким запашним добривом, якщо є простіші варіанти. І це — висадка сидератів.

Такі рослини ростуть швидко, наче бур’ян. Вони допомагають збільшити вміст органічної речовини, поліпшують водопроникність і аерацію, а також сприяють зменшенню ерозії. Вибір правильних сидератів є важливим для досягнення цих цілей.

Експерти назвали 3 головні помилки при посадці сидератів на ділянці
Городник розповів, чим підживити город замість перегною

Висадити у липні можна бобові культури. Вони збагачують землю азотом завдяки симбіозу з бактеріями, що фіксують нітроген. Серед таких видів можна обрати горох, люпин або конюшину (квітка належить до цього різновиду рослин). Коріння ця городина пускає глибоко та не дає пирію чи полину пробитися та захарастити родючі землі.

Злакові сидерати, такі як жито, овес та пшениця, також ефективні. Багатий врожай тут ви навряд чи зберете, але своїй рідній земельці допоможете. Рослини формують густу кореневу систему, яка сприяє утворенню пористої структури ґрунту, що покращує його водопроникність і аерацію.

Городники розповіли про позитивний вплив сидератів на ґрунт на городній ділянці
Городник розповів, чим підживити город замість перегною

Хрестоцвіті культури, такі як гірчиця, редька олійна та ріпак, також можуть бути корисними сидератами. Вони швидко ростуть і формують потужну біомасу, що збагачує ґрунт органічною речовиною після розкладання. Гірчиця, до того ж має фітосанітарні властивості, допомагаючи контролювати деякі ґрунтові патогени та шкідників.

Популярне

Подібні новини