Плямам — ні: як вивести з білого сліди від малини, полуниці, смородини? Рецепт дієвого домашнього засобу

У літній сезон нескладно зіпсувати одяг соком ягід: полуниці, малини, ожини, адже вони мають дуже сильну здатність фарбувати тканини. Особливо натуральні.

Літній сезон приносить нам немало смаколиків у вигляді ягід та фруктів. Діти та й дорослі часто частуються ними прямо з городу. Плоди інколи бувають настільки соковитими, що можуть лишити плями на руках та одязі, які досить складно видалити з тканини. Особливо непросто це зробити на натуральних лляних чи бавовняних речах.

Ягоди залишають сліди через вміст у них природних барвників, таких як антоціани, таніни, і каротиноїди. Ці речовини мають високу кольорову інтенсивність і здатні проникати в тканину, утворюючи стійкі плями. Вони буквально “прилипають” до волокон на мікроскопічному рівні.

Як омолодити полуницю
Господині розповіли, чим відмити плями від ягід на світлому одязі

З синтетикою все просто: якщо сталася неприємність, необхідно одразу промити місце “ураження” сильним напором проточної води. Вона має бути теплою, аби розчинилися цукри і таніни. Якщо у вас натуральні тканини або немає можливості одразу запрати пляму, слід скористатися простим народним методом.

Прямо на пляму наносимо таку суміш: у пропорції 1:1 змішуємо лимонний сік (важливо брати кулінарний, а не солодкий покупний) та оцет. Далі наносимо цей очищувач на тканину. Чекаємо 10-15 хвилин та перемо одяг, як завжди.

Господині порадили цікавий спосіб прання шерстяного одягу для кращого результату
Господині розповіли, чим відмити плями від ягід на світлому одязі

Це працює з плямами від малини, порічки, полуниці. Всіх ягід, що мають червоне забарвлення.

З чорницею, ожиною та смородиною допоможе впоратися лимонний сік та кисле молоко. Дотримуємося пропорції 1:1. Також замочуємо річ у цій суміші на 10 хвилин, а потім ретельно перемо у машинці або вручну.

З плямами від помідорів все просто: оцет допоможе розчинити його сполуки на матерії.

Популярне

Подібні новини