1 раз на 10 днів або на 2 тижні: це мій улюблений “еліксир” від фітофтори – томати будуть як з картинки

Фітофтора здатна утворюватися на багатьох городніх культурах, зокрема на томатах. У цьому матеріалі розповідається про те, що це за хвороба і як її прибрати за допомогою народних засобів.

Фітофтора – це досить популярна хвороба серед городніх культур. Проте її не так вже й легко прогнати, оскільки її спори можуть знаходитися на різних місцях: на рештках рослин, у землі, на насінні або ж на робочих інструментах.

Грибок активно починає розвиватися через підвищену вологість, а також через скупченість рослин, яка заважає провітрюванню. На початковому етапі він вражає листки помідорів, а потім поступово добирається до стебла і, вкінці свого шляху, перебирається до плоду. Згодом листя повністю сохне, а рослина покривається плямами чорного кольору.

Крім того, фітофтора здатна протягом короткого часу зруйнувати весь урожай, оскільки легко передається з одного куща на інший. Сприятливим середовищем для фітофтори є мляві рослини, рясні грядки з помідорами, помітні перепади температури, прохолодна та сіра погода.

Щоб не допустити появу фітофторозу, потрібно дотримуватися певних правил ще на самому початку, перед посадкою томатів. Наприклад, важливим є місце для садіння. Необхідно дотримуватися правила сівозміни, тому не рекомендується саджати помідори щороку на одній і тій самій ділянці.

Експерти розповіли, як прибрати фітофтору з томатів
Експерти розповіли, як прибрати фітофтору з томатів

Не варто забувати, що вагоме значення має і правильне зволоження томатів: не слід допускати застій води. Оскільки при таких умовах фітофтороз здатний стрімко розмножуватися. Проводити полив найкраще в ранковий період, а під час довготривалих дощів слід виключити полив. Також експерти радять час від часу розпушувати землю, щоб уникнути застою води біля коренів.

Народні способи боротьби з фітофторою включають кілька методів. Наприклад, можна обприскувати листя томатів молочною сироваткою. Щоб приготувати розчин, слід розвести молочну сироватку з водою в рівних пропорціях і проводити обробку щодня.

Інший не менш дієвий засіб можна приготувати за допомогою йоду та молока. Для цього в 10 літрах води потрібно розвести 1 літр знежиреного молока і додати близько 15 крапель йоду. Обробку цим розчином рекомендовано проводити кожні 2 тижні.

Ще одним ефективним народним засобом у боротьбі з фітофторою є розчин гною. Для цього у відрі води слід розвести 0,5 кг гною і провести обробку рослин.

Крім того, допомогти прибрати фітофтору може і сіль. Щоб приготувати цей розчин, потрібно в 10 літрах води розбавити 1 склянку солі. Даним засобом рекомендовано проводити обробку ще зелених плодів томатів приблизно 1 раз на місяць.

Популярне

Подібні новини