Що робити, якщо виноград починає гнити ще зеленим: 5 головних помилок у догляді, що можна легко виправити

Виноград випустив гарні грона, але вони чомусь почали гнити раптово... Що це означає і як можна виправити ситуацію, аби не лишитися всього врожаю?

Часто трапляється так, що виноград дає багато зелених грон і обіцяє пишно вродити, але в один момент ще нестиглі маленькі ягідки починають гнити… Звісно, така історія нікого не потішить. Що ж робити у такій ситуації і головне, у чому може бути причина?

А їх насправді, аж 5! Перша — непереборні обставини, а саме затяжні дощі, які створюють занадто вологе середовище, що є просто райськими умовами для розповсюдження грибкових захворювань. Друга вже залежить від вас: якщо ви перестаралися з поливом, лоза точно вам не віддячить. Нестача води також призводить до появи темних плям. Тому будьте уважні з цими трьома моментами.

Експерти назвали 5 помилок, які залишать вас без врожаю винограду

Для молодої лози нормою є 50 літрів води на кущ. Для старших рослин — 80-100.

Важливим фактором є також правильне обрізання винограду. Видаляти старі та понівечені гілки, а також просто підрізати рослину можна вже у червні й аж до самого вересня. Це допомагає кущам не розпорошувати сили на нарощування зеленої маси, а віддавати всі поживні речовини саме плодам.

Шкідники можуть також однією з причин появи гнилі. Такі підступні комахи, як листовий кліщ, виноградний зудень можуть значно попсувати плоди вашої праці.

Експерти назвали найкращий сорт винограду для солодкого врожаю
Експерти назвали 5 помилок, які залишать вас без врожаю винограду

Якщо ви помітили, що ваш зелений улюбленець починає гнити, не поспішайте засмучуватися. Є кілька кроків, які можна зробити, щоб врятувати свій урожай. Перш за все, видаліть усі пошкоджені ягоди, щоб запобігти поширенню гнилі на здорові плоди. Обробіть виноград фунгіцидами, щоб знищити збудників захворювань та шкідників. Перегляньте режим поливу і переконайтеся, що ваші лози отримують достатньо вологи, але не перенасичуються нею.

Популярне

Подібні новини