Беру 30 крапель йоду на 10 л води і кабачки більше не гниють: секрет діда, який працював агрономом 38 років

Кабачок – досить нескладна городня культура для вирощування. Проте навіть його зав'язі та плоди можуть згодом почати гнити. Дізнайтеся у цьому матеріалі, що потрібно зробити, щоб прибрати це явище.

Експерти виділяють декілька причин, чому плоди кабачків починають гнити. Наприклад, якщо гниє плід кабачка біля основи, це означає, що у цієї городньої культури є дефіцит бору. У цій ситуації потрібно у 10 літрах води розчинити 2 грами борної кислоти та провести обприскування рослини.

Коли гниє тільки вершина кабачка, то, скоріше за все, у рослини недостача кальцію. Тут допоможе підживлення культури за допомогою кальцієвої селітри (на 10 літрів води 15 мілілітрів).

У тому випадку, коли плід вже повністю гниє, тоді експерти рекомендують використовувати йод. Для приготування даного розчину потрібно у 10 літрах води розчинити 30 крапель йоду, а потім необхідно полити рослину цим ефективним засобом.

Експерти розповіли, що робити, коли гниють кабачки
Експерти розповіли, що робити, коли гниють кабачки

Якщо говорити про те, чому гниють зав’язі кабачків, то тут є інші причини. Одна з них – це неправильно обране місце. Зокрема, кабачки не будуть плодоносити на тих місцях, де перед ними вже росли кавуни, дині, гарбузи або огірки. Для того, щоб кабачки давали гарний врожай на такій ділянці, експерти радять зачекати хоча б 4 роки. Тому краще обирати ті місця, де раніше були капуста, картопля, морква, зелень, цибуля або буряк.

Наступна причина, чому гниють зав’язі кабачків, – це густе посадження. Адже коли вони ростуть дуже близько один до одного, то через їх листя не може пробратися сонячне проміння та погано відбувається провітрювання, що в результаті і призводить до початку процесу гниття. У цій ситуації варто видалити старе листя, тим самим його прорідити.

Крім того, не слід забувати і про хвороби кабачків, котрі також можуть спровокувати початок гниття зав’язей. Наприклад, борошниста роса або вірус огіркової мозаїки. Для того, щоб їх прибрати, експерти радять обробити рослину за допомогою фунгіцидів та бактерицидних засобів. До того ж, рекомендується провести обробку і від шкідників, таких як мурахи, колорадський жук та попелиці, котрі є переносниками основних хвороб кабачків.

Популярне

Подібні новини