Так би і пропустила цей момент, коли вже час викопувати тюльпани, якби сусідка вчасно не розповіла

Вчасно проведене викопування тюльпанів допоможе вам забезпечити щедре цвітіння у новому сезоні. Дізнайтеся у цьому матеріалі, коли саме рекомендується проводити дану процедуру.

Переважна більшість садівників-початківців взагалі не викопують тюльпани. Дикорослі сорти справді можна не турбувати принаймні 5 років, хоча деякі з них можуть спокійно собі рости на одному й тому ж місці навіть довше. Проте, коли у вас сортові квіти або ж кількість цвітіння починає меншати, то це вже інший випадок. Розбираємося далі, коли саме слід викопувати тюльпани.

Іноді навіть дикорослі сорти тюльпанів потребують викопування, щоб потім знову посадити. Це необхідно тому, що після завершення свого цвітіння цибулина “народжує діток” – одну або кілька. З часом, якщо не проводити процедуру їх викопування, ці нові цибулини вглиблюються у ґрунт і починають дрібнішати, що в результаті призводить до того, що тюльпани починають пізніше розцвітати, цвітіння стає дріб’язковим, а в деяких випадках взагалі зупиняється.

Садівники розповіли, коли вже час викопувати тюльпани
Садівники розповіли, коли вже час викопувати тюльпани

Саме тому, якщо ви хочете, щоб у новому сезоні ці квіти милували вас своєю красою, їх рекомендується викопати. Зазвичай цю процедуру проводять за такими термінами: сортові – кожного року, щоб зберегти сорт, а дикорослі – один раз на 3 або 5 років.

Як стверджують експерти, тюльпани для пересаджування в основному викопують протягом липня. Проте найкращим рішенням буде орієнтуватися на зовнішній вигляд рослин. Зокрема, у тому випадку, коли листя вже почало підсихати та стало жовтого кольору, тоді вже можна проводити викопування. Також цю процедуру можна здійснити і пізніше, але тут варто запам’ятати, де саме знаходяться цибулинки, щоб не загубити це місце, тому що вже у серпні та на початку вересня їх буде набагато тяжче знайти.

Крім того, що стосується висаджування тюльпанів назад у ґрунт, то його можна здійснювати приблизно за 3 тижні до початку морозів. Зазвичай цей період настає орієнтовно в жовтні або листопаді.

Популярне

Подібні новини