Вʼюн польовий тепер мені тільки сниться: 5 перевірених способів вивести цю шкідливу рослину з дачної ділянки

Одним із бур'янів, який приносить городникам клопіт, є в'юн польовий. У цій статті ви дізнаєтеся про ефективні методи, як прибрати цю небажану рослину з ваших городніх ділянок.

В’юн польовий, або як його ще називають берізка, становить досить велику загрозу для ваших городніх ділянок. Ця рослина здатна через ґрунт забирати у культурних рослин поживні речовини та вологу. До того ж досить багато в’юнок поглинає з ґрунту нітратного азоту. Через це рослини, які ростуть поруч, страждають на дефіцит азоту, який має вагомий вплив на ріст та розвиток городніх культур, а особливо під час вегетаційного періоду.

Крім того, не варто забувати, що в’юн польовий є бур’яном, котрий обплітає все на своєму шляху. Тим самим він може стримувати ріст культурних рослин, що в результаті призводить до низького рівня врожайності.

До одного з найбільш дієвих способів боротьби з в’юном польовим належить регулярне прополювання. Проте тут є свої нюанси. Зокрема, для того, щоб коріння після пошкодження згодом не змогло відновитися, слід відразу ж видаляти новоутворені паростки, як тільки вони почали виднітися з землі. Це необхідно зробити, щоб листки не встигли прорости. Сигналом, що в’юнок польовий вже остаточно загинув, є те, що нові пагони вже більше не з’являтимуться. А для цього потрібно на регулярній основі проводити видалення рослин, які будуть утворюватися.

Як прибрати в'юна польового: поради від городників
Як прибрати в’юна польового: поради від городників

Ще одним способом є посів сидератів. Головне, щоб сидерати мали розгалужену кореневу систему, оскільки новим паросткам буде досить складно прорости через їх щільне покриття, утворене з коренів. До таких сидератів можна віднести кострицю, ріпак, гірчицю тощо.

Також у боротьбі з в’юном польовим можна використовувати будь-який чорний матеріал, наприклад, спанбонд або плівку. Вони допоможуть не пропускати сонце, і таким чином у бур’яну не буде шансів прорости. Для цього просто вкрийте цим матеріалом ваші городні ділянки десь приблизно на початку весни.

Окрім того, під час боротьби з в’юнком експерти радять проводити розкислення ґрунту. Це можна зробити різними методами. Зокрема, восени або навесні, під час перекопування ґрунту, можна внести доломітове борошно (на 1 кв. м. 0,4 кг). Також виключно тільки восени, вже після збору врожаю, у ґрунт можна додати вапно (на 1 кв. м. 0,3 кг). Експерти у тому числі радять для розкислення використовувати восени крейду (на 1 кв. м. 0,4 кг). Крім того, як підживлення та розкислення ґрунту чудовим засобом є зола (на 1 кв. м. 1 кг).

Популярне

Подібні новини