Ледь не загубила весь врожай баклажанів: вчасно послухала сусідку. Як зрозуміти, чого не вистачає синеньким?

Баклажани вибагливі овочі на городніх ділянках. Проте досягти рясного врожаю не так вже і тяжко, якщо вчасно звертати увагу на вигляд листя. Дізнайтеся, як швидко зрозуміти, чого потребує рослина.

Досвідчені городники впевнені, що баклажани здатні самостійно підказувати, чого саме їм не вистачає. Відтак, якщо листя починає скручуватися у форму човника і водночас на краях з’являється коричнева облямівка, то рослина потребує калію.

У тому випадку, коли листя баклажанів стирчить під гострим кутом у напрямку вверх – це є ознакою дефіциту фосфору.

Також сигналом виступає зміна забарвлення листя. Зокрема, якщо листя набуло жовто-зеленого кольору і стало мозаїчним, тоді це говорить про недостачу мікроелементів або про те, що рослина підхопила вірусне захворювання. Якщо ж колір листя посвітлішав, то це явна ознака, що ґрунту недостатньо азоту. Крім того, листя баклажанів може набути мармурово-зеленого кольору, що вказує на дефіцит магнію.

Городники розповіли, на що саме слід звертати увагу при вирощуванні баклажанів
Городники розповіли, на що саме слід звертати увагу при вирощуванні баклажанів

У цих випадках рекомендується провести позакореневе підгодовування. Але якщо забарвлення після цього залишається незмінним, то рослину слід утилізувати.

Для підживлення при дефіциті калію та фосфору можна використати настій на основі деревного попелу. Для цього потрібно взяти один кілограм попелу та настояти його в 10 літрах води приблизно одну добу, після цього розвести один літр настою в 10 літрах води і полити під корінь рослину.

При недостачі азоту рекомендується застосовувати розчин одного літра збродженого трав’яного настою в 10 літрах води. Також для підживлення баклажанів можна використовувати настій курячого посліду (на 15-20 літрів води 1 літр) або коров’яку (на 10 літрів води 1 літр добрива). Крім того, як термінову допомогу під час недостачі азоту варто використати 10% аміак, зокрема в 10 літрах води розчинити 10 кубиків нашатирного спирту.

При дефіциті магнію експерти радять провести позакореневе підгодовування баклажанів за допомогою розчину десяти грамів сульфату магнію в десяти літрах води.

Популярне

Подібні новини