З’явились жовті плями на помідорах? Без паніки! Простий трюк садівника з села врятує врожай за лічені дні

У липні починають дозрівати перші помідори, радуючи врожаєм, але іноді на плодах з'являються жовті плями. Що це таке, як із цим боротися і як не допустити такого явища, розберемо у цій статті.

Помідори з жовтими плямами мають соковиту м’якоть знизу і жовте кільце вгорі, яке потрібно видаляти.

Це не є унікальним сортовим забарвленням і не опіком від сонячних променів. Жовті плями на томатах виникають по всьому колу плоду на кистях, незалежно від тінистості ділянки. Зазвичай цією проблемою страждають старі великоплідні сорти – вони смачні та зручні в обслуговуванні, але за стійкістю до хвороб і стресів сильно поступаються сучасним гібридам.

Коли приходить спекотна або холодна температура повітря, томати одразу скидають квіти і починають формувати плоди з жовтими плямами. Гібриди ж у несприятливих умовах можуть давати здоровий і добрий урожай. Причинами виникнення такої патології можуть бути спека, перепад температур, надмірний полив чи дефіцит вологи, а також підживлення з нестачею калію та надлишком азоту.

Експерти розповіли, як уникнути жовтих плям на помідорах
Експерти розповіли, як уникнути жовтих плям на помідорах

Щоб позбутися цього явища, коли кілька томатів вже отримали жовтий симптом, необхідно вжити таких заходів:

Провести підживлення калієм. Можна взяти сірчанокислий калій, розвести одну столову ложку речовини на відро води та поливати по літру під кожен кущ.

Також можна застосовувати монофосфат калію для обприскування: на відро води розвести чайну ложку речовини.

На наступний рік рекомендується розбавити сортові томати гібридами, які забезпечать стабільний урожай високої якості за будь-якої погоди.

Популярне

Подібні новини