Листя помідорів почало скручуватися: що це означає і як можна цьому запобігти: 3 негайні дії для дачника

Ви знали, що томати вміють спілкуватися зі своїми господарями? Роблять вони це своїм листячком! Розповідаємо, що означає, коли зелена маса починає скручуватися.

Листя томатів та перцю можуть почати скручуватися з різних причин, і важливо правильно ідентифікувати проблему, щоб вжити відповідних заходів та зберегти врожай.

Однією з поширених причин є дефіцит поживних речовин, таких як мідь або магній. Зелена маса починає закручуватися вгору і це вірна ознака, що пора внести у землю купорос. Щоб приготувати добриво слід додати його всього 1 ложку і ще 2 столові ложки сульфату магнію до 10 літрів води. Пів літровою баночкою вносимо підживку під кожен кущ. Далі добре проливаємо землю водою.

Експерти розповіли, як уникнути жовтих плям на помідорах
Городник розповів, що робити, коли скручується листя томатів

Інша можлива причина скручування листя — надлишок вологи. У такому випадку листя викручуються назовні. Це явище часто спостерігається після тривалих дощів або надмірного поливу. Тут все просто на 5 днів скорочуємо полив або забираємо його взагалі. Листя має розпрямитися.

Якщо ж листя закручується всередину, це може свідчити про брак фосфору. Ось це дуже недобрий знак під час плодоношення, бо постраждає не лише зелена маса, а й самі плоди, для яких цей мікроелемент необхідний для гарного росту. Аби попередити всі можливі проблеми з врожаєм, можна скористатися добривом на основі суперфосфату, або у якості швидкої допомоги полити кущі розчином золи.

Як доглядати за помідорами влітку
Городник розповів, що робити, коли скручується листя томатів

Для цього беремо 2 склянки попелу та розводимо у відрі води. Так, як згоріла деревина здатна утворювати осад, необхідно постійно перемішувати добриво, аби вносити емульсію, а не просто робити полив. Таку підкормку робимо 1 раз на тиждень. Це допоможе зберегти гарний вигляд кущів та уникнути розстріскування плодів.

Популярне

Подібні новини