Коли і як обрізати малину, щоб отримати наступного року мега-врожай: поради досвідчених садівників зі стажем

Коли потрібно проводити обрізку малини? Розповідаємо всі тонкощі цієї процедури, а також, коли її слід проводити. Дізнайтеся, нюанси у новому матеріалі.

Обрізка малини. Ця хвилююча процедура не омине жодного садівника, який хоче зберегти родючість кущів та збільшити врожай. Одразу зауважимо, що у рік потрібно її проводити два рази. Перший раз “чистку” садовини слід розпочинати вже у липні. Останній тиждень місяця підходить для цього найкраще.

У цей період важливо обрізати всі відмерлі гілки та листя. Вони не тільки сповільнюють ріст рослини, але й можуть стати джерелом хвороб. Працювати будемо секатором або великими садовими ножицями. При видаленні відмерлих гілок кут зрізання неважливий. Крім того, необхідно видалити молоді саджанці, які ростуть біля дорослого куща, адже вони можуть конкурувати з основною рослиною за поживні речовини і воду.

Експерти назвали найголовніші ознаки появи хвороб на кущах смородини та малини
Садівник розповів про нюанси обрізки малини влітку

Врожай зібрали і лишаємо кущі у спокої та готуємося до другого етапу обрізки. Ідеальний термін для цієї процедури – початок або середина жовтня. У цей період необхідно щедро почикати кущі, аби підготувати їх до зимівлі. Крім цього, навесні це дасть можливість стимулювати ріст та розвиток ягоди. Обрізайте верхівку куща на 5-7 см, якщо його висота перевищує метр. Зріз робимо під кутом 70-80 градусів. Це у майбутньому простимулює ріст бічних гілок, що позитивно позначається на кількості та якості плодів у наступному сезоні.

Чим підживити малину для багатого врожаю
Садівник розповів про нюанси обрізки малини влітку

Під час осінньої обрізки особливу увагу приділіть видаленню засохлих гілок, пожовклого та сухого листя, а також дворічних стебел, адже саме вони не принесуть ніякої користі. Зріз робимо прямо під корінь. Можна навіть трішки розпушити землю біля стебел і залізти ножицями ще глибше. Залишайте на кожному кущі по п’ять здорових стебел – це оптимальна кількість, яка забезпечить добрий ріст і розвиток рослини.

Популярне

Подібні новини