1 склянка на відро води – й іржавого листя на плодових деревах як не було: цей метод працює вже 100 років

Іржаві плями на листках плодових дерев є досить поширеним явищем. Його причиною стають грибкові захворювання. Дізнайтеся в цьому матеріалі, як просто та швидко прибрати цю "іржу".

Перші ознаки іржі на листках плодових дерев уже можна побачити наприкінці весни або на початку літа. У цей час якраз листки на деревах розпускаються. Спершу починають формуватися невеликі різного розміру точки жовто-зеленого кольору, згодом вони набувають яскраво-рудого забарвлення та вже потім починають розростатися по всій поверхні. У результаті дерева починають засихати та відмирати, оскільки ця іржа здатна витягувати повністю вологу з усіх вегетативних частин рослини.

Для того, щоб дерева не перестали плодоносити або взагалі згодом не загинули, потрібно терміново проводити лікування при першій же появі іржавих плям. Крім того, під небезпеку підхопити це захворювання потрапляють також інші рослини, які знаходяться поруч із зараженим деревом.

Боротьбу з іржавими плямами варто проводити поетапно три рази на рік. Зокрема, перший раз до початку розпускання бруньок, другий – під час формування бутонів або після завершення цвітіння, третій — приблизно через 2 тижні після другої процедури обробки.

Садівники розповіли, як вилікувати іржаве листя на плодових деревах
Садівники розповіли, як вилікувати іржаве листя на плодових деревах

Експерти рекомендують на початку вегетаційного етапу застосовувати для проведення обприскування крони 2% бордоську рідину. Під час етапу формування бутонів варто провести повторну обробку, але у цьому випадку варто знизити концентрацію рідини до 1%. Остання обробка крони за допомогою бордоської рідини має проводитися тоді, коли плоди знаходяться в періоді наливу.

Друге обприскування дерев рекомендовано проводити за допомогою 1% мідного купоросу, хлорокисом міді, а третій раз – 1% бордоською рідиною або “Купросилом”.

Після завершення лікування радять збільшити імунітет дерев. Для цього слід скористатися спеціальними препаратами та добривами, які можна придбати у спеціалізованих магазинах.

Для того, щоб уникнути повторного зараження іржавими плямами, варто повністю знищити спори цього грибкового захворювання. У цьому випадку слід провести обробку всього саду за допомогою протигрибкових препаратів.

Популярне

Подібні новини