Ця “потужна” суміш зі 100 г купоросу та вапна з легкістю прибере всі хвороби рослин: секрет від діда

Бордоська суміш часто приходить на допомогу багатьом городникам, оскільки вона допомагає прибрати грибкові та бактеріальні хвороби рослин. Дізнайтеся, як легко її можна приготувати вдома.

Городники часто застосовують бордоську суміш на своїх ділянках, щоб позбутися бактеріальних та грибкових захворювань рослин. В основному для цієї місії використовується бордоська рідина з концентрацією 1% або 3%. Даний фунгіцид виготовляють шляхом змішування мідного купоросу разом з негашеним вапном.

Тому для того, щоб самостійно приготувати 1% розчин бордоської суміші, необхідно на 10 літрів води взяти 100 грамів негашеного вапна та додати 100 грамів мідного купоросу. А для 3% розчину бордоської суміші на 10 літрів води потрібно 300 грамів негашеного вапна та 300 грамів мідного купоросу.

Спершу вапно слід розчинити у двох літрах гарячої води (зазвичай використовують воду за температурою трохи більше ніж 50 градусів Цельсія). Далі в окремій ємності необхідно розчинити мідний купорос, використовуючи при цьому таку саму кількість гарячої води.

Городники розповіли, як власноруч приготувати бордоську суміш
Городники розповіли, як власноруч приготувати бордоську суміш

Після цього потрібно довести обидва розчини до обсягу 5 літрів, додаючи холодну воду. Потім слід поступово вилити розчин мідного купоросу в розчин вапна, постійно перемішуючи до досягнення однорідної маси.

Експерти рекомендують під час приготування використовувати емальовані або пластикові відра та уникати металевих ємностей, оскільки вони можуть окислюватися. Крім того, варто вдягати маску та гумові захисні рукавички, щоб захиститися від потрапляння засобу на шкіру.

Правильно приготовлена бордоська рідина має бліде блакитне забарвлення. Перевірити концентрацію міді в розчині можна лакмусовим папірцем: сірувато-синій колір вказує на правильне приготування засобу. Якщо міді багато, тоді варто додати трішки вапняного розчину та знову виміряти. Зверніть увагу, що висока концентрація міді може спричинити опіки рослин.

Крім того, бордоську суміш рекомендується використовувати одразу після приготування. Проте для збереження її властивостей у розчин можна додати 1 столову ложку цукру.

Популярне

Подібні новини