Сусідка поділилася по секрету, як правильно сушити часник на зиму: 3 прості перевірені роками способи

Часник – незамінний інгредієнт багатьох страв, який надає їм пікантного смаку та аромату. Дізнайтеся, як правильно його слід сушити на зиму в домашніх умовах.

Як правильно сушити часник після збору врожаю

Перед тим як почати викопувати часник з городніх ділянок, експерти рекомендують його не поливати декілька днів, щоб земля була сухою та розсипчастою. У тому випадку, якщо перед збиранням часнику пройшов дощ, тоді краще цю процедуру перенести.

Після викопування головок часнику їх потрібно спершу розкласти в один шар, а потім залишити на грядці приблизно на 3-4 години, щоб вони трішки просохли. Далі часник варто досушувати під добре провітрюваним навісом приблизно протягом 5-10 днів.

Коли стебла часнику повністю висохнуть, їх потрібно обрізати на відстані приблизно 5-6 см від головок. Після цього часник треба викласти тонким шаром у ящики з отворами та помістити на зберігання в сухе та прохолодне місце.

Крім того, часник можна зберігати не лише окремими головками, а ще й у вигляді зв’язок або “кос”. У цьому випадку стебла не обрізають, оскільки вони служать для скріплення. У такому вигляді овоч потрібно підвісити у сухому місці.

З цими способами ви неодмінно зможете правильно засушити часник на зиму
З цими способами ви неодмінно зможете правильно засушити часник на зиму

Як правильно сушити часник природним способом

Часникові зубчики, розрізані навпіл, слід розмістити на плоскій поверхні та помістити в добре провітрюване місце. Зверніть увагу, що важливо, щоб вони не піддавалися прямим сонячним променям, оскільки це може призвести до втрати значної частини корисних речовин.

Час від часу шматочки часнику слід перевіряти на готовність. Зазвичай сушіння у такий спосіб триває приблизно 10-14 днів (при сухій погоді). У разі великих зубчиків або несприятливих погодних умов цей процес може зайняти більше часу.

Як правильно сушити часник у духовці

Часник радять нарізати на пластинки та розкласти на деко, вистелене пергаментом, а потім відправити у розігріту духовку приблизно до 50-60 °C. При цьому дверцята духовки повинні залишатися злегка відкритими, щоб уникнути перегріву та забезпечити циркуляцію повітря.

Приблизно через 40 хвилин сушіння вийміть форму з часником, переверніть нарізані частинки та дайте їм повністю охолонути. Після цього поверніть форму назад у духовку. Зазвичай сушіння таким способом триває від 3 до 6 годин, залежно від товщини нарізки.

Популярне

Подібні новини