Не знала, поки не розкрила секрет: 1 хитрість при обрізанні винограду – і рослина дасть супер-врожай

Осінь приносить з собою час для обрізки винограду, що є ключовим кроком для отримання чудового врожаю. Але коли саме потрібно обрізати виноград, і як це робити правильно?

Нідерландські садові експерти з De Tuinen van Appeltern радять обирати витривалі сорти винограду та вирощувати їх на сонячних ділянках, щоб забезпечити оптимальний розвиток рослин. Але коли саме настає час обрізки? І як це правильно робити?

Коли проводити обрізку?

За словами експертів, найкращий час для обрізки винограду – з середини листопада до січня. Після цього краще почекати деякий час, адже ніколи не слід обрізати виноград, коли він замерзає.

Річ у тім, що починаючи з січня сік у виноградній рослині знову починає циркулювати, тому обрізка в цей період може пошкодити рослину.

Експерти пояснили, коли та як потрібно обрізати виноград
Експерти пояснили, коли та як потрібно обрізати виноград

Як правильно обрізати виноград?

Садівник Ад Круїк пояснює, що обрізка винограду не є “вищою математикою”, але вона дуже важлива. Виноград росте на молодих пагонах, тому важливо дати правильним пагонам весь необхідний простір взимку. Найкращий час для обрізки – коли опаде все листя, зазвичай це припадає на 5–6 грудня.

Основні принципи обрізки:

  • Видимість основних гілок: після опадання листя добре видно основні гілки виноградної рослини. Їх потрібно залишити.
  • Обрізка бічних гілок: видаляйте всі гілки, що ростуть уздовж основних, залишаючи лише дві вічки від основної гілки. Вічко – це потовщення, яке добре помітне на гілці винограду.
  • Збереження бічних гілок: можна залишити одну-дві бічні гілки, які стануть частиною головної гілки наступного року.
Експерти пояснили, коли та як потрібно обрізати виноград
Експерти пояснили, коли та як потрібно обрізати виноград

Секрети успішного врожаю

Успіх виноградарства значною мірою залежить від погоди. Тепле та сухе літо сприяє найкращому росту винограду. У такі вдалі роки обрізку можна проводити навіть влітку, що дозволить рослині сконцентрувати свою енергію на плодах, а не на зайвому листі.

Якщо ваша рослина формує грона, ви можете обрізати дві-три пари листків над гроном. …  Якщо ви обірвете листя, воно не буде рости далі. Тоді рослина використовує всю свою енергію для вашого винограду,
– радить Круїк.

Дотримуючись цих порад, ви зможете забезпечити своєму винограду найкращі умови для росту і отримати неймовірний врожай.

Популярне

Подібні новини