На 3 кущах огірки цілі, а листя зав’яло та пожовтіло: намагалась зрозуміти, що не так – потім сяйнула думка

Огірки можуть довго рости та розвиватись, а потім – несподівано стати жовтими та зав'янути. Розповідаємо, що потрібно робити в першу чергу в такому разі.

Якою б гарною ваша огіркова грядка не була, ніхто й ніколи не застрахований від неприємних несподіванок. Найчастіше вони трапляються у серпні, коли рослини можуть виснажуватись внаслідок довгого плодоношення. Розповідаємо, як визначити, чому саме огірки пожовтіли на вашій грядці.

Чому огірки пожовтіли

Найпоширенішою причиною є шкідники. Капустянка, наприклад, може нашкодити стеблам дорослих огірків так, що кущ починає в’янути повністю. Наслідки життєдіяльності капустянки видно неозброєним оком, адже вона ходить по поверхні ґрунту й на цьому ж рівні гризе стебла. Якщо їй подобаються огірки, вона може знищити всю грядку за ніч.

Експерти розповіли, чому огірки починають в'янути на городі та що може допомогти рослині
Експерти розповіли, чому огірки починають в’янути на городі та що може допомогти рослині

Також причиною зів’ялих кущів може стати коренева гнилизна. Така серйозна хвороба здатна завдати неоправної шкоди огіркам. Якщо не почати діяти терміново, то ви можете повністю втратити весь врожай рослини.

Також важливо звернути увагу на процес в’янення листя. Якщо це коренева гнилизна, то спочатку починає сохнути нижнє листя, а потім хвороба передається на весь кущ. Уважно подивіться на стебло в район коріння. Якщо ви побачили бурі плями в цьому місці, це говорить про кореневу гнилизну.

Експерти розповіли, чому огірки починають в'янути на городі та що може допомогти рослині
Експерти розповіли, чому огірки починають в’янути на городі та що може допомогти рослині

Крім того, ще одна серйозна хвороба, яка часто стає причиною поганої врожайності – фузаріоз. Якщо ви помітили, що стебла починають в’янути, то це є найпершою ознакою. Таке захворювання викликають гриби-патогени, а в результаті судини рослин закупорюються та культура просто не отримує живлення та вологи. Через це вона в’яне.

Популярне

Подібні новини