Не все, що повзає – ворог вашим насадженням: ці 5 комах можуть принести городу більше користі, ніж пестициди

У сучасному садівництві ми все більше цінуємо допомогу дикої природи, намагаючись створити екологічно збалансовані середовища для рослин і тварин на своїх ділянках.

Часто при цьому акцент ставиться на бджолах, метеликах та інших корисних комахах, але часто ми недооцінюємо роль менш привабливих істот, які сприймаються просто як “жахливі повзучі комахи”.

Насправді ж наші сади – це джунглі чарівних міністворінь, і дивовижна кількість з них не тільки цікава, але й приносить багато користі. Ось кілька прикладів таких корисних комах.

Сонечка

Сонечка – одні з найвідоміших і найулюбленіших садових комах. Ці яскраві жуки, які можуть літати, легко знаходять колонії попелиць на ваших рослинах. При тому дорослі сонечка, які є ненажерливими хижаками, можуть з’їсти до 5 тисяч попелиць протягом свого життя!

В саду найчастіше зустрічаються червоні сонечка з двома чи сімома плямками, а також інтродуковані сонечка з дуже мінливим забарвленням, яких важко ідентифікувати. Хоча такі комахи можуть витісняти місцеві види, вони також харчуються попелицями, що робить їх корисними.

Дорослі сонечка легко помітити, але чи бачили ви їхніх дивних личинок, які насправді з’їдають найбільше попелиць, коли розвиваються і ростуть? Вони сірі або чорні з помаранчевими плямами вздовж боків, схожі на крихітних крокодилів, які часто тримають попелицю у своїх щелепах.

Експерти назвали 5 комах, які насправді корисні для саду. Личинка сонечка
Експерти назвали 5 комах, які насправді корисні для саду. Личинка сонечка

Дорослі сонечка зимують у колоніях, а навесні вилітають, спаровуються і відкладають яйця. Для їхнього захисту ви можете розмістити “готель для комах” або в’язку гілочок під дахом, де їм буде захищено і сухо.

Золотоочки

Золотоочки – ще одні корисні комахи, яких часто можна побачити біля троянд. Делікатні, мереживні крила цих зелених або коричневих істот насправді маскують їхню хижу природу, адже й вони теж є ненажерливими пожирачами попелиць.

Дорослі самки пурхають, шукаючи попелиць, щоб відкласти поруч свої яйця. Кожне яйце відкладається на тоненькій стеблинці, щоб його не могли дістати мурахи та інші комахи, а коли вилуплюється личинка, вона блукає по стеблах і листі, об’їдаючи тлю.

Щоб допомогти золотоочкам, забезпечте їм безпечне зимове житло, наприклад, у “готелі для комах” або вічнозелених чагарниках. Також ви можете уникати використання пестицидів, щоб уникнути вбивства цих комах та їхньої їжі.

Sphaerophoria scripta

Sphaerophoria scripta можуть мати страшний вигляд завдяки своєму попереджувальному забарвленню з чорно-помаранчевих або жовтих смуг різних відтінків, що імітують ос і бджіл. Однак вони насправді не є небезпечними для садівників.

Дорослі особини літають над квітами, де їдять нектар і пилок, а їхні зелені або частково прозорі личинки харчуються попелицями. Відтак ці комахи корисні і як запилювачі, і як хижаки для тлі.

Щоб допомогти цим комашкам, посадіть багато жовтих квітів, таких як лайя, календула та лімнантес, серед рослин, схильних до попелиці. Наприклад, поблизу  троянди чи квасолі.

Експерти назвали 5 комах, які насправді корисні для саду. Sphaerophoria scripta
Експерти назвали 5 комах, які насправді корисні для саду. Sphaerophoria scripta

Багатоніжки

Хоча багатоніжки не такі привабливі, як сонечка чи метелики, але вони відіграють важливу роль у саду. Ці комахи риються у ґрунті, харчуючись маленькими черв’ячками, мокрицями і навіть слимаками. Багатоніжки допомагають контролювати популяції шкідників, і їхня кількість в саду може бути ознакою здорової екосистеми.

Щоб допомогти багатоніжкам, створіть у саду місця для їхнього укриття, наприклад, купи каміння або рокарій. Це допоможе їм вижити в несприятливих умовах під час холодної або сухої погоди.

Жуки-землерийки

На відміну від сонечка до чорного жука ми часто ставимося з підозрою, якщо не з жахом. Жуки-землерийки – це прудкі жуки з довгими вусиками спереду, іноді з фіолетовим або металевим блиском, які риються у компостних купах і пухкій мульчі в пошуках їжі. А їдять вони будь-яких дрібних комах, зокрема, личинок довгоносика, гусениць, черв’яків і навіть слимаків, що робить їх корисними помічниками у саду.

Щоб допомогти жучкам-землерийкам, уникайте використання пестицидів і дозволяйте довгій траві рости по периметру вашого саду. Робіть власний компост і використовуйте його як пухку мульчу. Також будьте обережні, щоб жуки не потрапили в пастки для пивних слимаків, де вони можуть легко потонути.

Популярне

Подібні новини