Секрети успішного старту: 6 важливих порад для новачків, щоб зробити садівництво легким та результативним

Якщо ви тільки задумалися про садівництво, у вас ще немає чіткого уявлення про те, як ви хочете організувати свій сад і що вам для цього потрібно. Однак не варто опускати руки. 

Навіть якщо ви не є експертом у садівництві, ви можете перетворити свій сад на справжню перлину. Для цього скористайтеся 6 порадами від знавців своєї справи.

Вирішіть, який сад ви хочете

Перш ніж почати, важливо подумати про те, яким ви хочете бачити свій сад. Він має бути сільським, сучасним або ексклюзивним? Щоб надихнутися ідеями, перегляньте різноманітні садові теми в інтернеті.

Після того, як ви визначилися, ви можете запитати себе, що саме ви хочете зробити зі своєю ділянкою. У вас велика ділянка, на якій ще нічого немає? Тоді, можливо, ви вирішите посадити на ній багато садових рослин, які будуть рости самі по собі. Можливо, ви віддасте перевагу тому, щоб розбити газон і створити навколо нього алеї, обабіч яких висадити кілька рослин.

Можливо, у вас не так багато вільного місця в саду, або є лише тераса чи балкон, або ж ви просто любите починати з простого. Тоді ви можете вибрати кашпо.

Після того, як ви вирішили, яким ви хочете бачити свій сад, можна братися до роботи.

Фахівці дали 6 цінних порад садівникам-початківцям
Фахівці дали 6 цінних порад садівникам-початківцям

Переконайтеся, що у вас достатньо садових інструментів

Якщо ви збираєтеся займатися садівництвом, вам, звичайно ж, знадобляться відповідні садові інструменти. Серед основних, наприклад:

  • лопата, яка незамінна для копання, пересадки рослин і внесення компосту;
  • граблі, які використовуються для вирівнювання землі, збирання листя та розпушування ґрунту;
  • лійка – для поливу рослин, особливо тих, що знаходяться у важкодоступних місцях;
  • секатор, який призначений для обрізки кущів, живоплотів та видалення відмерлих частин рослин;
  • сапка для прополювання бур’янів та розпушування верхнього шару ґрунту;
  • мотика – ідеальний інструмент для обробки ґрунту навколо рослин і прополювання;
  • лопатка садова – невелика лопата для точного копання, пересадки та розпушування ґрунту;
  • відро для збирання бур’янів, компосту, добрив чи інших матеріалів;
  • мотузка та кілочки для позначення грядок, підтримки рослин і створення рівних рядів;
  • рукавички, які захищатимуть ваші руки від подряпин, бруду та комах.

Ці інструменти забезпечать ефективну роботу в саду та допоможуть доглядати за рослинами, створюючи гарний і здоровий сад. З ними ви зможете розпочати роботу на своїй ділянці.

Починайте зі стійких рослин

Почніть з вибору рослин, які не потребують особливого догляду або взагалі не потребують його і можуть “тримати удар”. Так, якщо бажаєте створити живоплоти, декоративні форми чи композиції у саду, подумайте про самшит – це сильна рослина, за допомогою якої можна легко надати своєму саду гарного вигляду. А обрізати його потрібно всього лише приблизно двічі на рік, щоб підтримувати форму

Ще одна рослина, відома своєю міцністю, – гортензія деревовидна “Анабель”. Вона дуже сильна, зимостійка і розпускає розкішні кремово-білі та рожеві квіти. Цвіте “Анабель” на однорічній деревині, і обрізати її потрібно лише навесні.

Якщо ви оберете рододендрон, ви отримаєте рослину, яка не потребує особливого догляду, але при цьому дарує яскраві кольори. Рододендрони від природи мають гарну форму, тому обрізка не потрібна. Однак, якщо рослина виростає занадто великою, ви можете вкоротити гілки.

Інші приклади рослин, за якими легко доглядати, – бруслина та спірея.

Фахівці дали 6 цінних порад садівникам-початківцям
Фахівці дали 6 цінних порад садівникам-початківцям

Уникайте бур’янів

Не хочете, щоб у вашому саду росли бур’яни? Тоді окрім прополювання та гербіцидів доцільно вибрати рослини, які підходять як ґрунтопокривні. Створюючи килим з рослин, ви не даєте бур’янам жодного шансу.

Серед барвистих ґрунтопокривних рослин ви можете обрати барвінок та анемону. Якщо ви віддаєте перевагу зеленим насадженням, зверніть увагу на хедеру або кизильник.

Створіть садову огорожу

Ви цінуєте приватність у своєму саду? Тоді створіть садову огорожу. Це можна зробити різними способами. Наприклад, виберіть живопліт з бука, хвойних дерев або бирючини, які забезпечать природне розділення.

Ви також можете вибрати сітчасту панель і виростити на її тлі в’юнку рослину, наприклад, плющ або черешкову гортензію. Хочете перегородку без рослин? Тоді обирайте паркан або сітчасті панелі.

Вибираємо кашпо

Не знаєте, як розбити свій сад, або хочете, щоб він не був захаращеним? Тоді обирайте кашпо замість грядки з рослинами. За ними легко доглядати.

Однак переконайтеся, що на дні кашпо є дренажні отвори, щоб вода могла стікати.

Популярне

Подібні новини