Ці 11 рослин не можна тримати вдома, якщо у вас є діти: викликають алергію, утруднюють дихання і не тільки

Вазони – елемент декору наших осель, який не може не радувати око. Однак якщо у вашій домівці є діти, варто уважніше ставитися до вибору кімнатних рослин. 

Більшість випадкових контактів з рослинами не призводять до серйозних наслідків. Проте деякі все ж можуть викликати сильні алергічні реакції, подразнення шкіри, утруднення дихання і навіть небезпечні для життя симптоми.

Чому важливо знати про токсичні рослини?

Часто буваючи в гостях у друзів чи рідних, де є маленькі діти, можливо, ви неодноразово помічали небезпечні кімнатні рослини і навіть не здогадувалися про це. Можливо, застороги вам здадуться надто серйозними, однак коли йдеться про безпеку дітей, зайвої обережності не буває.

Садівники назвали небезпечні кімнатні рослини для дітей
Садівники назвали небезпечні кімнатні рослини для дітей

За словами Кейтлін Браун, клінічної керуючої директорки Американського токсикологічного центру в Арлінгтоні, штат Вірджинія, щороку вони отримують близько 33 тисяч дзвінків від батьків, чиї діти випадково проковтнули частини кімнатних рослин. Особливо це стосується малюків, які, досліджуючи світ, часто тягнуть усе до рота, і це може призвести до серйозних наслідків.

Кейтлін Браун підкреслила, що хоч більшість таких випадкових контактів не є серйозними, однак “в деяких випадках ефект подразнення стає досить сильним, щоб вплинути на дихання, а також деякі рослини можуть викликати опіки шкіри або очей”.

Тож краще розбити надії на домашні кімнатні джунглі, гідні Instagram, якщо це означає потенційне запобігання шкоди здоров’ю.

Яких кімнатних рослин варто уникати

Ось кілька поширених кімнатних рослин, які можуть бути небезпечними для дітей:

  • Дифенбахія, яку також називають “німим очеретом”, містить кристали оксалату кальцію, які можуть викликати набряк, сильне подразнення ротової порожнини та горла і навіть втрату здатності говорити. Цей ефект тимчасовий, але він може бути дуже болісним і неприємним. Окрім того, вплив соку рослини може призвести до подразнення носа, очей і шкіри.
  • Каладіум, антуріум, монстера, спатіфілум, заміокулькас – ці популярні декоративні рослини також містять оксалати, що викликають подразнення шкіри та слизових оболонок, якщо дитина торкнеться або спробує їх на смак.
  • Філодендрон і епіпремнум окрім того, що містять кристали оксалату, можуть бути легкодосяжними та цікавими для малюків, адже мовиться про ліани.
  • Амариліс і його родичі, включаючи клівію і нарцис, містять токсичний алкалоїд лікорин. Він може викликати різного ступеня біль у животі, діарею, нудоту і блювоту.
Садівники назвали небезпечні кімнатні рослини для дітей
Садівники назвали небезпечні кімнатні рослини для дітей

Що робити, якщо дитина таки з’їла небезпечну рослину

Якщо ви підозрюєте, що ваша дитина таки проковтнула частину з вищеназваних рослин, негайно зверніться за медичною допомогою. Фахівці допоможуть вам оцінити ситуацію та порадять, що робити далі.

Однак, як то кажуть, “профілактика краще лікування”, тож важливо навчити дітей не тягнути до рота частини рослин. Окрім того, варто самостійно дізнатися про безпечність тих вазонів, які ви вирощуєте вдома.

Завжди вивчайте рослини, які ви приносите додому, і розміщуйте їх у недоступних для дітей місцях. Пам’ятайте їхні назви або тримайте етикетки під рукою, щоб у разі нещасного випадку мати змогу швидко передати інформацію медичним фахівцям.

Бути обізнаним – це ключ до створення безпечного середовища для вашої родини, і це зробить вашу домівку затишною та безпечною для всіх її мешканців.

Популярне

Подібні новини