Вже більше 10 років за фіалкою доглядаю тільки за цією схемою – не можу нарадуватися її рясному цвіту

Фіалка кімнатна або сенполія – належить до однієї з найпопулярніших рослин, які багато хто вирощує на підвіконнях. Дізнайтеся, як слід правильно доглядати за цією кімнатною красунею.

Світло

Важливим чинником успішного вирощування фіалок є правильне розміщення горщиків. Ці рослини потребують великої кількості м’якого та розсіяного світла, тому розташовувати їх слід у дуже добре освітлених місцях, але так, щоб уникнути потрапляння прямих сонячних променів. У літній сезон найкраще використовувати підвіконня, що знаходяться з північного боку, а зимою – розташовані на південній стороні.

Правильний полив

Здебільшого захворювання фіалок виникають саме через неправильно проведений полив. Зокрема, основною проблемою, яка може виникнути, є початок процесу гниття кореневої системи та листя. Для того, щоб уникнути цього, важливо уникати як пересихання ґрунту, так і його перезволоження. Фіалки зазвичай поливають один або два рази на тиждень. Найкраще використовувати метод нижнього поливу, занурюючи горщики у воду, що допомагає зменшити ризик переливу. Під час верхнього поливу слід обережно поливати воду під листя. До того ж, вода має бути м’якою, відстояною та кімнатної температури.

Хвороби і шкідники

Фіалки часто піддаються таким хворобам, як сіра гниль та борошниста роса, які проявляються у вигляді загнивання стебел і коренів, а також опадання квіточок. Основними збудниками цих захворювань є бактерії, віруси та гриби. Для того, щоб запобігти їх появі, важливо строго дотримуватися правильного режиму поливу, температури, освітленості та вологості.

Вже більше 10 років за фіалкою доглядаю тільки за цією схемою
Вже більше 10 років за фіалкою доглядаю тільки за цією схемою

Що стосується шкідників, то рослину доволі часто можуть атакувати павутинні кліщі, трипси, попелиці, щитівки, хробаки нематоди тощо. Важливо відзначити, що ці шкідники можуть з’явитися лише на окремому кущі фіалки і не завжди поширюються на інші.

Підживлення

Зазвичай фіалки не потребують додаткового підживлення, оскільки вони отримують всі необхідні речовини зі спеціально підібраного ґрунту. Проте, якщо рослина демонструє ознаки недостатнього живлення, то тоді її потрібно підгодовувати один раз на 3 або 4 тижні. Зазвичай цю процедуру радять проводити на етапі цвітіння.

Фіалкам для оптимального росту необхідні калій і фосфор для стимуляції цвітіння, а також азот для розвитку листя. Молодим рослинам найкраще підходять добрива, багаті на азот, у той час як для дорослих рослин ідеальними є калієво-фосфорні суміші. Крім того, необхідно уважно стежити за станом фіалки та уникати перегодовування, оскільки це може завдати більше шкоди, аніж користі.

Популярне

Подібні новини