Не дайте зів’янути квітам під час вашої відпустки: 3 поради, як забезпечити рослини водою, поки ви не вдома

Плануючи відпустку, важливо подбати про свої рослини, щоб повернувшись додому, ви не побачили їх пересохлими. Існує кілька простих і доступних методів, які допоможуть у цьому.

Звісно, найпростіше – попросити рідних чи друзів пригледіти за вашими кімнатними рослинами. Однак що якщо немає кому довірити поливати квіти у час вашої відсутності?

Насправді рішень є багато, і серед різних лайфхаків ми обрали три, які допоможуть вашим зеленим улюбленцям не відчувати браку води під час вашої відпустки. Їх можна легко реалізувати власноруч.

Господині поділилися секретами, які допоможуть рослинам не засохнути без догляду
Господині поділилися секретами, які допоможуть рослинам не засохнути без догляду

Створіть власний гель для автополиву

Готовий гель для поливу можна придбати у садових центрах, але його також можна приготувати вдома. Цей метод дозволяє отримати воду у твердій формі, яка поступово надходитиме у ґрунт – потрібно лише покласти у горщик з рослиною, яку потрібно поливати

Щоб зробити такий гель, вам знадобляться:

  • 250-грамова банка з-під, наприклад, консервації,
  • вода,
  • натуральний гелеутворювач, наприклад, агар-агар,
  • або харчовий желатин.

Рецепт простий: наповніть банку об’ємом на три чверті водою, додайте один грам агар-агару або два листи харчового желатину. Розчиніть суміш у гарячій воді, залийте її в силіконові формочки та поставте в холодильник щонайменше на чотири години, адже краще, щоб гель був надто густим, ніж надто рідким.

Цей метод також дозволяє використовувати воду навіть після варіння макаронів чи рису. Крохмаль у такій воді розщепиться і додатково збагатить ґрунт корисними речовинами.

Після охолодження гель можна помістити в горщик з рослиною. Деякі любителі кімнатних рослин стверджують, що гель забезпечуватиме вазон водою протягом 30 днів.

Використовуйте крапельну систему з пляшки

Крапельні системи поливу – не нове слово у догляді за вазонами чи садом. Їх можна придбати в магазині, але навіщо тратити зайві кошти, якщо такі системи можна зробити й власноруч?

Все, що вам знадобиться, це:

  • пластикова пляшка для кожного вазона чи рослини у землі,
  • голка або шило,
  • запальничка.

Проколіть кришку пляшки трьома маленькими отворами за допомогою голки, нагрітої запальничкою. Потім наповніть пляшку водою, закрийте кришку та вставте пляшку шийкою вниз у ґрунт. Для забезпечення циркуляції повітря проколіть ще один отвір у верхній частині пляшки.

Таким чином вода буде поступово витікати в ґрунт у міру його висихання. Цей метод дозволяє забезпечити полив рослини на період від п’яти до п’ятнадцяти днів, залежно від розміру пляшки та кількості отворів.

Зауважимо, що є й інші варіанти рекомендацій щодо такої саморобної системи. Детальніше – у відео.

Скористайтеся технікою “поливу гнітом”

Цей метод, відомий як “полив гнітом”, є ще одним простим і маловитратним способом забезпечити рослинам воду. Для цього вам знадобляться лише ємність з водою та вовняна нитка.

Для поступового поливу ємність слід розмістити вище рівня рослини, опустити один кінець вовняної нитки у воду, а інший – закопати в землю біля рослини. Готово! Завдяки капілярній дії вода поступово надходитиме до коріння рослини. Цей метод дозволяє залишити вазони без нагляду на два тижні, забезпечуючи їм стабільний доступ до вологи.

Наостанок ще кілька порад, яких варто дослухатися перед від’їздом. По-перше, перед тим, як покинути оселю, перенесіть вазони у тінь, щоб зменшити потребу рослин у воді. І по-друге, рясно полийте своїх улюбленців водою.

Ці прості поради допоможуть вашим рослинам пережити вашу відсутність, забезпечивши їх необхідною вологою навіть під час тривалої відпустки.

Популярне

Подібні новини