У моєї невістки і кактус засох: 6 секретів догляду, щоб ваш колючий друг процвітав і біди собі не знав

Хоч кактуси й відомі своєю невибагливістю, правильний догляд за ними є ключем до їхнього здоров'я і довговічності. Тож як забезпечити вашому колючому другу ідеальні умови для зростання?

Як й до будь-яких інших рослин, для догляду за кактусами теж є рекомендації щодо  поливу, необхідного освітлення і не тільки. Розкриваємо основні секрети довголіття колючих і не дуже друзів!

Полив: коли і скільки?

Попри різноманіття видів кактусів, всі вони не переносять застою води. Незалежно від того, де знаходиться ваша рослина – у відкритому ґрунті чи в горщику – субстрат повинен бути сухим, легким, бідним і добре дренованим.

Садівники розповіли, як правильно доглядати за кактусом
Садівники розповіли, як правильно доглядати за кактусом

Тож якщо ваш сукулент буде жити у горщику, віддайте перевагу теракотовим контейнерам, які забезпечують баланс між водою і повітрям. Поливайте помірно навесні та влітку, під час активного росту кактуса. Взимку, коли рослина перебуває у спокої, полив взагалі не потрібен.

Якщо ж кактус перебуває у відкритому ґрунті, то поливайте його помірно протягом перших двох років після висадки або під час тривалих посушливих періодів, коли ґрунт висихає на глибину близько двох сантиметрів.

І ось ще додаткова порада: в обох випадках використовуйте невапнякову воду кімнатної температури, щоб уникнути термічного шоку. Поливайте так, щоб вода не потрапляла на стебло. Якщо ж рослина стала м’якою або змінила колір – ви залили забагато води.

Правильна температура

Кактуси мають різний рівень зимостійкості, залежно від сорту. Найкраще обирати для відкритого ґрунту витривалі види, а менш витривалі – тримати в горщиках вдома.

Незалежно від того, на вулиці чи в приміщенні, кактусам потрібен м’який клімат із температурою не нижче 12°C.

Освітлення: яке місце вибрати?

Кактусам подобається сонце, але вони також можуть рости в півтіні. Тож у приміщенні найкраще місце – біля вікна з непрямим світлом. Влітку виносьте їх на свіже повітря.

Також, обираючи місце для сукулента, уникайте протягів і захищайте рослину від дощів, щоб уникнути застою води.

Пересадка та догляд за корінням

Пересаджуйте ваш кактус кожні 3–4 роки у більший горщик. Робити варто це навесні, використовуючи новий ґрунт для кактусів.

Обов’язково забезпечте добрий дренаж ґрунту та переконайтеся, що коріння має достатньо простору для зростання, особливо якщо ви вирощуєте кактус у горщику.

Захист від паразитів

Як ми зазначали вище, кактуси дуже чутливі до застою води. Вона хоч і є джерелом життя для рослини, проте застій рідини сприяє появі грибків, які поширюються по всій рослині та скорочують її розвиток або навіть тривалість життя.

Кактуси, як й інші рослини, також можуть постраждати від нападу попелиць або борошнистих червців. Видаляйте їх вручну та обробляйте рослини розчином мила, олії або спирту, настоєм часнику або ж інсектицидними препаратами на основі піретруму.

Зимовий період

Зимою кактуси відпочивають і не потребують поливу. Зменште кількість сонячного світла та тримайте їх у прохолодному місці, щоб рослина накопичувала сили для весняного росту.

Дотримуючись цих простих правил, ваш кактус не тільки виживе, а й процвітатиме, радуючи вас своєю красою та здоров’ям.

Популярне

Подібні новини