Пильнуйте свій город: 10 хвороб томатів можуть залишити вас без врожаю! Як розпізнати і зупинити вчасно

Вирощування червоних, соковитих помідорів – справа клопітка і не проста. Щоб у результаті зібрати якісний врожай, весь час придивляйтеся до листя. 

Томати піддаються багатьом захворюванням, здатним серйозно знизити або навіть знищити врожай. Однак знаючи ворога в обличчя, ви зможете запобігти поширенню хвороб та зберегти свої рослини здоровими. Ось десять основних хвороб, на які слід звернути увагу.

Несправжня борошниста роса

Це захворювання, що викликане мікроорганізмами, близькими до грибків, процвітає у теплих та вологих умовах. Спочатку на краях листя з’являються коричневі плями і дрібний білуватий наліт, які згодом поширюються на стебла і навіть плоди. Несправжня борошниста роса може бути фатальною для верхньої частини рослини, якщо їй вдасться захопити головне стебло.

Рішення: для боротьби використовуйте профілактичні обробки відваром хвоща польового або живокосту, кропив’яним рідким гноєм або бордоською сумішшю.

Садівники назвали 10 хвороб томатів, про які варто знати
Садівники назвали 10 хвороб томатів, про які варто знати

Ботритис

Цей поширений грибок, відомий також як сіра гниль, поширюється у вологій атмосфері при високих температурах. Він призводить до появи сірої плісняви та коричневих плям на всіх надземних частинах рослини.

Рішення: щоб запобігти хворобі, пам’ятайте, що стебла рослини не повинні бути переплутані. Також використовуйте фунгіциди або бордоську суміш.

Хлороз

Ця хвороба виникає через нестачу поживних речовин, необхідних для процвітання томатів, або невідповідний ґрунт (pH занадто високий, ґрунт занадто крейдяний, ущільнений або вологий). Наслідки можна побачити між жилками листя, де інтенсивний зелений хлорофіл має тенденцію до вицвітання спочатку до світло-зеленого, а потім до жовтого кольору.

Рішення: щоб уникнути хлорозу, перевірте рівень pH ґрунту і внесіть необхідні добрива.

Борошниста роса томатів

Борошниста роса томатів проявляється білим нальотом на листках, через що з часом уражені частини втрачають форму і засихають. Атакує ж грибок томати, коли навколишнє повітря вологе вдень і прохолодне вночі.

Рішення: раз на тиждень обприскуйте рослини томатів сіркою.

Верхівкова гниль

Верхівкова гниль, відома також як “чорна попка”, проявляється чорною або темно-коричневою плямою на кінчику плоду через нестачу кальцію. Якщо помідор уражений нею, згодом плід загниє.

Рішення: регулярний полив, щоб підтримувати ґрунт злегка вологим, і мульчування допоможуть уникнути цієї проблеми.

Альтернаріоз

Якщо під час огляду рослин томатів ви помітили жовті або коричневі плями на листках, це, ймовірно, робота грибка альтернаріозу, який поширюється на рослині.

Рішення: Зріжте та спаліть уражені частини. При цьому не забудьте продезінфікувати інструмент, який ви використовуєте, щоб уникнути зараження інших здорових рослин.

Садівники назвали 10 хвороб томатів, про які варто знати
Садівники назвали 10 хвороб томатів, про які варто знати

Антракноз

Антракноз, спричинений наявністю декількох грибків, спричиняє появу темних плям на листі. Поширюючись, грибки висушують його, і без догляду листя опадає одне за одним.

Рішення: уникайте надлишку води, щоб вона не застоювалася. Під час поливу найкраще стежити за тим, щоб вода не потрапляла безпосередньо на листя. Щоб запобігти ураженню всієї рослини, можна зрізати хворі частини і спалити їх.

Фузаріозне в’янення

Фузаріозне в’янення – це ще одне грибкове захворювання, яке вражає коріння і листя рослини, а згодом призводить до повного відмирання куща. Ця хвороба блокує надходження води та поживних речовин до томатів, через що спершу жовтіє та сохне їхнє листя.

Рішення: перевіряйте ґрунт на відповідність потребам томатів (рівень рН та наявність потрібного кальцію) і навколишнє середовище, яке не повинно бути занадто вологим. Щоб запобігти поширенню фузаріозного в’янення, швидко видаліть заражені рослини та спаліть їх.

Септоріоз (бура плямистість листя)

Ця хвороба проявляється у вигляді сірих плям з чорними крапками на листках.

Рішення: регулярна обробка фунгіцидами допоможе зупинити розвиток хвороби. Також слід стежити за тим, щоб рослини не були висаджені в занадто прохолодний ґрунт.

Вертицильозне в’янення

Вертицильоз проникає в коріння і вени рослини томатів, паралізуючи сокорух у рослині. Згодом на листках з’являються невеликі жовті або злегка помаранчеві плями, які з часом стають більшими та коричневими. Далі – листя втрачає свій тон та блиск і опадає одне за одним.

Рішення: тримайте бур’яни якомога далі від коренів томатів, обертайте посадки та стежте за вологістю ґрунту. Якщо ви виявили уражені рослини, видаліть їх відповідним інструментом, який потім простерилізуйте, щоб уникнути зараження інших здорових рослин, а видалені частини спаліть.

Знання основних хвороб і своєчасне вжиття заходів допоможуть вам зберегти ваші томати здоровими та отримати гарний врожай. Пильнуйте свій город, проводьте профілактичні обробки і не забувайте про регулярний догляд за рослинами – і тоді вони віддячать вам щедрим урожаєм.

Популярне

Подібні новини