Зробіть свій сад квітучим і запашним на весь сезон: 7 бабусиних секретів вирощування ароматних рослин

Ароматні трави не лише додають чудового аромату та смаку вашим стравам, але й можуть перетворити ваш сад на справжню зелену оазу. При цьому вирощувати їх насправді просто.

Вирощування зелені вдома дозволяє насолоджуватися її перевагами без зайвих зусиль. Тож де саме її варто саджати і коли сіяти насіння?

Ароматні трави і де їх саджати

Ароматичні рослини варіюються від багаторічних трав до дерев і кущів. Ось кілька популярних варіантів: чебрець, цибуля шніт, базилік, коріандр, петрушка, розмарин, естрагон, кервель, лавр, орегано, кріп, шавлія, шафран, меліса, щавель, м’ята, лаванда, чабер, майоран.

Як садити і вирощувати ароматні трави
Як садити і вирощувати ароматні трави

Ароматичні трави можна висаджувати у двох місцях, залежно від наявного простору: в ґрунт на відкритих ділянках або в горщиках на підвіконнях, балконах чи терасах. Якщо простору недостатньо, комбінуйте кілька сортів у одному контейнері, враховуючи їхні потреби щодо типу ґрунту, поливу та освітлення. Наприклад, чебрець і розмарин добре сусідять разом.

Середземноморські трави, такі як розмарин, шавлія та чебрець, потребують багато сонця, тоді як м’ята, петрушка та кервель віддають перевагу півтіні. Цибуля шніт, базилік і естрагон краще ростуть у затінку.

Коли сіяти насіння трав

Для кімнатного вирощування насіння деяких трав можна сіяти у березні (наприклад, кріп, базилік, м’яту). Петрушку і цибулю шніт, які вирощуються в горщиках, можна сіяти ще в лютому.

Для однорічних рослин найкращий час для посіву в саду – весна, після завершення сильних морозів. Для багаторічних і дворічних рослин ідеально підходить осінь.

Як саджати ароматичні трави?

Вирощувати ароматичні трави досить просто, якщо дотримуватися кількох рекомендацій.

Так, для посадки просто неба виберіть ділянку з достатньо прохолодним для розсади або горщиків та добре дренованим ґрунтом, який можна збагачувати компостом. Викопайте яму відповідного розміру, замочіть кореневу кульку перед посадкою і додайте в ямку суміш ґрунту та компосту. Після посадки легенько притисніть ґрунт і полийте.

При вирощуванні в горщиках обирайте теракотові контейнери з отворами для вентиляції, оскільки їхня пористість забезпечує краще випаровування. На дно покладіть глиняні кульки для кращого дренажу, заповніть горщик компостом, насінням або розсадою, після чого додайте більше ґрунту, утрамбуйте його і полийте. Використовуйте ґрунт для овочевих або квіткових садів, щоб забезпечити рослинам всі необхідні поживні речовини.

Як садити і вирощувати ароматні трави
Як садити і вирощувати ароматні трави

Слід зазначити, що глибина посадки залежить від виду рослини. Якщо це однорічна рослина, для коріння потрібно близько двадцяти сантиметрів, у порівнянні з тридцятьма сантиметрами для багаторічної рослини.

Догляд за ароматичними травами

Залежно від потреб кожного сорту рослин, регулюйте полив. Для вологолюбних видів можна використовувати мульчу для утримання вологи. Проте будьте обачні: уникайте надмірного поливу та застою води. Грунт же між поливами має бути прохолодним.

Не забудьте залишати достатньо простору між рослинами (кілька сантиметрів). Рекомендується підгортати зелень один-два рази на місяць для покращення росту та регулярно видаляти бур’яни.

Слідуйте цим простим порадам, і ваш сад буде не лише квітучим, а й запашним на весь сезон!

Популярне

Подібні новини